CO2 лазерен ресърфисинг

Какво представлява Фракционирането като процедура?

             След създаването на първите лазери през 1960-те години, те намират редица приложения в пластичната хирургия и дерматологията за лечение на кожни и повърхностни увреждания. Също така, лазерите се прилагат при редица патологични състояния, за които преди това не е прилагана друга ефективна терапия. Лазерът с въглероден двуокис е понастоящем най-често използваният хирургически лазер.

             Допреди няколко години заличаването на белези и бръчки се правеше с методики като дермабразио, дълбок химичен пилинг, класически лазерен пилинг, които имат съществени недостатъци като дълъг възстановителен период, риск от поява на хипер пигментации, белези и др.

             С новата революционна технология – т. нар. Фракционен CO2 лазер – се осъществява „изпаряване” на повърхностните епидермални слоеве и специфично топлинно въздействие върху дълбоките структури на кожата. По време на самата процедура не се наранява цялата кожа, а само отделни участъци от нея под формата на микроскопични колони –микротермални зони. Всяка такава зона е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област. Това позволява на кожата да се възстанови много бързо, дори при обработване на по-големи повърхности. Така се активира производството на нови и здрави колагенови влакна, които изглаждат релефа на кожата, подобрават и възстановяват нейната структура, плътност и еластичност.

Какво представлява CO2 лазерът?

Този лазер има спектрално излъчване в средата на невидимата, инфрачервената част от спектъра с дължина на вълната от 10.600 nm. При CO2 – газовия лазер за активна среда се използва въглероден двуокис. Възбуждането на лазерната среда се постига с електрически ток с високо напрежение. CO2 – лазерната система е уникална с това, че е в състояние да предава лазерна енергия чрез гъвкава система от оптични влакна. Обикновено съчленени звена насочват лазерната енергия от лазерния генератор към мястото на манипулацията чрез система от кухи, твърди тръби с огледала на всяка връзка. Лазерната енергия се прилага фокусирано с висока плътност на мощността във фокусната точка и може да предизвика промени в тъканите, еквивалентни на разрез с хирургически скалпел. И обратното, ако при непроменена мощност лъчът бъде разфокусиран от лекаря чрез отдалечаване на ръкохватката от тъканта, повърхността на въздействието се увеличава и мощността се разпределя върху по-голяма площ в резултат на което мощността върху единица площ намалява, ефектът от което е, че се коагулира или изпарява само повърхностен слой от живата тъкан.

CO2 лазерът се използва за:

  • Лазерен пилинг – при слънчево увредена кожа, неравномерна пигментация и възрастови изменения на кожата;
  • Заличаване на дълбоки бръчки на лицето;
  • Премахване на дълбоки белези от акне; разширени пори, белези от шарка;
  • следоперативни белези;
  • стягане на отпусната кожа.

За процедурата:

            Обикновено при повечето процедури не се налага обезболяване. Ако някои пациенти не желаят да се подложат на процедурата без обезболяване, или при решение на лекаря, се прилага местна упойка.

Предимствата на тази процедура:

             При лазерната обработка се придизвиква ремоделиране на колагеновата структура и нейното обновяване по изключително прецизен начин, което не е по силите нито на средно-дълбокия пилинг, нито на така известното дермабразио. Лазерната енергия стимулира образуването на здрав колаген и по този начин се подобрява релефа и структурата на белезите, намаляват бръчките и фините линии, подобрява се текстурата на кожата и се възстановява свежия й вид.

Възстановява:

             Лек оток и зачервяване се получават веднага след процедурата, които са преходни и преминават в рамките на 7-14 дни. Възможно е 2-3 месеца след процедурата да остане леко зачервяване, което постепенно отзвучава и върху него може да се нанесе декоративна козметика.
             1-2 дни след третиране фините точици започват да избледняват, кожата придобива лек тен. На този етап може да се нанася грим върху третираните зони. Повечето пациенти се връщат към ежедневните си занимания.
3-4 дни след третиране 
повърхностният слой на  кожата започва да се излющва при нормалното й измиване, като се разкрива новата подмладена кожа с по-добър вид и текстура .
             5-6 дни след третиране излющването на кожата в повечето случаи приключва.
За да се минимизира риска от инфекция и да се оптимизира заздравяването, е необходимо стриктно да се спазват всички инструкции на лекуващия дерматолог, които ще са съобразени с вида на извършената процедура. За предпазване на третираната зона от слънчевите лъчи, на пациента се препоръча слънцезащитен крем с висок фактор (най-малко 30 SРF). Излагането на слънце с цел придобиване на тен може да предизвика образуване на хиперпигментации.

Резултати:

            Според вида на проблема се препоръчват различен брой процедури. Като те трябва да се извършват минимум през един месец. Ефектът от процедурата се забелязва от пациента непосредствено след процедурата, но крайният резултат се наблюдава до 6 месеца след приключването на процедурите.