Терапия на акне

             Акнето е дерматологичен проблем, който може да бъде обусловен от различни фактори: бактерии, хормони, генетични особености. Пилосебацейната единица е съставена от космен фоликул и себацейна жлеза, която освобождава себум в порите. В кожата съществува нормална популация от бактерии, наречени Propionibacterium Acnes (Р.Аcnes). Когато порите бъдат запушени от прекомерна продукция на себум и е налице засилена пролиферация на Р.Аcnes в анаеробни условия, в отворите на порите се образуват отворени и затворени комедони. Белите кръвни клетки инфилтрират зоната и предизвикват възпалителна реакция, което води до формиране на акнеиформени лезии – папули, нодули и кисти. Целите на терапията са следните: да се намали количеството на бактериите Р.Аcnes и да се контролира активността на себацейните жлези, като по този начин се намали ексцесивната себумна секреция.

Какво представлява лазерната терапия на акне?

             Към съвремените методи на лечение на акнето спада лазерната терапия. От всички апарати за лазерна терапия, тези, които работят с elos технологията повлияват едновремено количеството на анаеробните бактерии, намаляват мастната секреция, свиват порите и подобряват текстурата на акнеичната кожа. С elos технологията третират се и нежеланите белези от акне и хиперпигментации.
Комбинация от биполярна радио честота и синя светлинна енергия, която прониква в кожата и унищожава причиняващите акне бактерии, като същевременно намалява производството на мазен себум от кожата. Процедурите също намаляват нужното време за зарастване на кожата от вече проявило се проблемно акне и лекуват вече появили се белези.

Чрез лазерната терапия на акне се постига:

  • премахване на пъпки, възпалителни и невъзпалителни лезии
  • свиване на разширените пори
  • изглаждане на ръбците и белезите от акне
  • изглеждане на кожата

За процедурата:

            Самата процедурата е безболезнена, няма странични ефекти и усложнения като изгаряне, пигментации и белези от процедурата.

Възстановяване: 

             По време на процедурата и непосредствено след нея, е възможно да се наблюдава зачервяване и лек оток на третираното място. Отокът обикновено изчезва в следващите няколко часа. Зачервяването може да се задържи по-дълго, като изчезва в следващите 12 часа. По време на възстановяването е възможно да се появят малки корички, които се излющват сами в рамките на следващите един, два дена. По време на първите два дни след процедурата трябва да се полагат грижи, за да се предотврати травмиране на третирания участък.
За предпазване на третираната зона от слънчевите лъчи, на пациента се препоръча слънцезащитен крем с висок фактор (най-малко 30 SРF). Излагането на слънце с цел придобиване на тен може да предизвика образуване на хиперпигментации.

Резултати:

            Броят на процедурите за постигане на удовлетворяващ резултат зависи от тежестта на акнето и наличието белези, най-често се препоръчват от 8 до 10 процедури
два пъти седмично в продължение на месец. Крайните резултати се наблядават след приключване на серията от процедури, но първите подобрения стават видими още в първата седмица.