Венерология

          Венерологията е наука, която изучава болестите, предаващи се при полов контакт, и методите за тяхната диагноза, лечение и профилактика. За инфекциите предавани по полов път, трябва да се знае че те често нямат никакви начални симптоми.Това означава, че заразеният може дълго време да разпространява болестта без да знае за това. Ако не се лекуват навреме, те могат да доведат до сериозни усложнения, а в някои случаи дори и до стерилитет.Това налага ако имате и най-малките съмнения че проявявате симптоми на някоя от заразите, да се консултирате със специалист.
          Заразяването обикновено става чрез пряк контакт между двама души и по-точно между техни лигавици. Най-често това става по време на полов акт, но е възможно да се случи и при целувка, ако заразеният партньор има някаква раничка на повърхностния слой на лигавицата на устната кухина.
Най-често срещаните симптоми и при двата пола са няколко. Първо, отделяне на необичаен секрет от половите органи. Освен това, сърбеж в тази област и парене при уриниране. При мъжете отделянето на секрети е почти винаги признак за наличие на инфекция. Затова пък при жените подобно течение може да бъде естествено – зависи от етапа на менструалния цикъл. Някои венерически болести имат и по-очевидни симптоми, например рани и брадавици по гениталиите.