Генитален херпес

Какво представлява гениталният херпес?

Гениталният херпес е инфекция, предавана по полов път (ППИ) . Това заболяване протича с болезнени везикули (напълнени с течност мехурчета). След разпукването им се появяват ранички, които са съпроводени с парене, болка или сърбеж.

Причини за генитален херпес:

Два вида херпес симплекс вирус причиняват генитален херпес: HSV-1 (който обикновено причинява херпеси на устните и преиорално ) и HSV-2 (който обикновено причинява генитален херпес). Вирусите попадат в тялото ви през лигавиците. Лигавиците са тънките слоеве тъкан, които покриват отворите на тялото ви. Те се намират в носа, устата и половите органи.

HSV-1 или HSV-2 могат да бъдат открити в телесните течности на заразените хора, включително:

  • Слюнка;
  • сперма;
  • вагинални секрети;

Симптомите на гениталния херпес:

Появата на мехури е известна като огнище. Първото огнище може да се появи още два дни след заразяването с вируса или след 30 дни. Симптоми при мъжете включват везикули (мехурчета) по пениса, скротума или седалището (близо до или около ануса). Симптоми при жените включват везикули около или в близост до влагалището, ануса и седалището.

Общите симптоми както за мъже, така и за жени включват следното:

  • Везикулите могат да се появят в устата, по устните, лицето и навсякъде другаде, където е имало контакт със заразените зони.
  • Първите симптоми често включват сърбеж или изтръпване, след което се появяват везикулите.
  • Везикулите могат да станат язви (отворени рани) и да секретират течност.
  • Кора може да се появи върху раните в рамките на седмица след появата на херпеса.
  • Може да се наблюдава и локална лимфаденопатия (подуване на регионалните лимфни възли)
  • Може да имате главоболие, болки в мускулите и треска.

Общите симптоми за бебе, родено с херпес (получено чрез вагинално раждане), могат да включват язви по лицето, тялото и гениталиите. Бебетата, които са родени с генитален херпес, могат да развият много тежки усложнения и да преживеят: слепота, мозъчно увреждане и др. Много е важно да кажете на лекаря си, че имате генитален херпес, ако сте бременна. Те ще вземат предпазни мерки, за да предотвратят предаването на вируса на вашето бебе по време на раждането, като един от вероятните методи е вашето бебе да бъде изродено чрез цезарово, а не рутинно вагинално раждане.

Диагностициране на генитален херпес:

Вашият лекар може обикновено да диагностицира херпесна инфекция чрез физикален преглед на засегната зона. Въпреки че не винаги са необходими, Вашият лекар може да потвърди диагнозата си чрез лабораторни изследвания. Кръвен тест може да диагностицира вируса на херпес симплекс, преди да са се появили симптомите. Посетете Вашия лекар, ако смятате, че сте били изложени на риск от инфекция с генитален херпес, дори ако все още не изпитвате никакви симптоми.

Как може да се лекува гениталният херпес?

Лечението може да облекчи симптомите и да предотврати усложненията, но не може да ви излекува от вируса на херпес симплекс. Антивирусните лекарства могат да съкратят времето за лечение и да намалят болката. При чести рецидиви на херпесната инфекция Вашият лекар може да препоръча продължителна схема на лечение. 

Дългосрочни перспективи за генитален херпес:

Препоръчва се използването на презервативи при полов контакт. Това ще помогне да се предотврати разпространението на гениталния херпес и други ППБ.

В случай на липса на активно огнище, заболяването остава в “спящо” състояние в тялото ви. Херпесни огнища могат да се появят, когато сте стресирани, болни или с намален имунитет. Вашият лекар ще назначи план за лечение, който ще Ви помогне да ограничите честите изяви на заболяването.