Генитални брадавици

Какво представляват гениталните брадавици?

Гениталните брадавици са меки израстъци, които се появяват на гениталиите. Ако не се лекуват могат да причинят дискомфорт, сърбеж и дори болка. Гениталните брадавици са инфекция, предавана по полов път (ППИ), причинена от някои щамове на човешкия папиломен вирус (HPV). HPV е най-често срещаният от всички ППИ. Мъжете и жените, които са сексуално активни, са уязвими от усложнения на HPV, включително генитални брадавици. HPV инфекцията е особено опасна за жените, тъй като някои видове HPV също могат да причинят рак на шийката на матката и вулвата.

Лечението е ключово за овладяването на тази инфекция.

Какви са симптомите на гениталните брадавици?

Гениталните брадавици се предават чрез сексуална контакт, включително орален, вагинален и анален секс. Появата на брадавиците може да стане няколко седмици до месеци след заразяването. Гениталните брадавици не винаги са видими за човешкото око. Те могат да бъдат много малки, с цвета на кожата или малко по-тъмни. Върхът на израстъците може да наподобява карфиол и може да се усеща гладък или леко грапав на пипане. Те могат да се появят като струпване на брадавици или просто като единична брадавица.

Гениталните брадавици при мъжете могат да се появят в следните области:

 • члена;
 • скротума;
 • ингвиналните гънки;
 • бедрата;
 • вътре или около ануса;

При жените тези брадавици могат да се появят:

 • вътре във влагалището или ануса;
 • по срамните устни;
 • ингвиналните гънки и бедрата;
 • шийката на матката;

Гениталните брадавици също могат да се появят на устните, устната лигавица, езика или гърлото на човек, който е имал орален сексуален контакт с лице, което има HPV.

Дори ако не можете да видите генитални брадавици, те все още могат да причинят симптоми, като:

 • вагинално течение
 • сърбеж
 • кървене
 • парене

Ако гениталните брадавици се разпространят или се увеличат, състоянието може причини неудобство или дори болка.

Какво причинява генитални брадавици?

Повечето случаи на генитални брадавици са причинени от HPV. Има над 30 щама на HPV, които засягат конкретно гениталиите, но само няколко от тези щамове причиняват генитални брадавици. HPV вирусът се предава главно чрез контакт кожа в кожа, поради което се счита за ППИ.

Вирусът обаче не винаги води до усложнения като генитални брадавици. Всъщност, в повечето случаи вирусът отминава сам, без да причинява здравословни проблеми.

Гениталните брадавици обикновено се причиняват от щамове на HPV, които се различават от щамовете, които причиняват брадавици по ръцете или други части на тялото. Гениталната брадавицата не може да се разпространи от друга част на тялото към гениталиите и обратно.

Рискови фактори за генитални брадавици:

Всеки сексуално активен човек е изложен на риск от заразяване с HPV. Гениталните брадавици обаче са по-често срещани за хора, които:

 • са на възраст под 30 години;
 • са пушачи;
 • имат отслабена имунна система;

Какви са другите възможни усложнения на HPV?

HPV инфекцията е основната причина за рак на шийката на матката. Той може да доведе и до предракови промени в клетките на шийката на матката, които се наричат дисплазия. Други видове HPV могат да причинят рак на вулвата – външните полови органи на жените, както и рак на пениса и ануса.

Как се диагностицират гениталните брадавици?

За да диагностицира това състояние, Вашият лекар ще ви зададе въпроси относно Вашето здраве и сексуална история. Също така ще извърши и физикален преглед на всички области, в които подозирате, че могат да се появят брадавици.

Само за жени

Тъй като брадавиците могат да се появят във влагалището на жената, може да се наложи вашият лекар да назначи гинекологичен преглед. Ако сте жена и се притеснявате, че може да сте се заразили с форма на HPV, за която се знае, че причинява рак на шийката на матката, Вашият лекар може да извърши ДНК тест. Това определя какъв щам на HPV имате.

Как се лекуват гениталните брадавици?

Докато видимите генитални брадавици са лечими чрез отстраняване, самият HPV може да се задържи в клетките на кожата Ви. Лечението на симптомите е важно, ако искате да избегнете предаването на вируса на други хора. Гениталните брадавици могат да бъдат предавани на други хора, дори когато няма видими брадавици или други симптоми.

Вашият лекар може да Ви предпише локално лечение за брадавиците и да ги премахне чрез следните процедури:

 • Електрокоагулация  или изгаряне на брадавици с електрически ток;
 • криотерапия или замразяване на брадавици;
 • лазерна терапия;
 • ексцизия или отрязване на брадавици;

Как да се справим с гениталните брадавици?

Гениталните брадавици са усложнение на HPV инфекцията, която е често срещана и лечима. Те могат да изчезнат след съответната терапия, но лечението е от основно значение за предотвратяване на връщането им и възможните усложнения. Ако смятате, че имате генитални брадавици, консултирайте се с Вашия лекар. Той може да определи дали имате брадавици и какви са най-добрите Ви възможности за лечение.

Освен това е важно да говорите със сексуалния си партньор. Това може да звучи трудно, но ако сте отворени за състоянието си, може да защитите партньора си от заразяване с HPV инфекция и генитални брадавици.