Сифилис

Какво е сифилис?

Сифилисът е инфекция, предавана по полов път (STI), причинена от бактерия –  Treponema pallidum. Първият признак на сифилис е малка, безболезнена раничка. Може да се появи по половите органи, ректума или вътре в устата. Тази раничка се нарича шанкър. Хората често не успяват да я забележат веднага. Сифилисът може да бъде труден за диагностициране. Някои пациенти могат да го имат от години, без да проявяват никакви симптоми. Колкото по-рано се открие сифилиса, толкова по-добре. Сифилисът, който остава нелекуван за дълго време, може да причини големи щети на важни органи, като сърцето и мозъка.

Сифилисът се разпространява чрез полов контакт.

Етапи на инфекция със сифилис

Четирите етапа на сифилиса са:

 • първичен
 • втори
 • латентен
 • третичен

Сифилисът е най-заразен в първите два етапа. Когато сифилисът е в скрития или латентен стадий, заболяването остава активно, но често без симптоми. Третичният сифилис е най-разрушителен за здравето.

Първичен сифилис

Първичният стадий на сифилиса настъпва около три до четири седмици след като човек се зарази. Започва с малко, кръгло възпаление, наречено шанкър. Шанкърът е безболезнен, но е силно заразен. Тази възпалена раничка може да се появи навсякъде, където бактериите са навлезли в тялото, например в устата, гениталиите или ректума. Болката се появява средно около три седмици след заразяването, но може да отнеме между 10 и 90 дни. Възпалението остава активно между две и шест седмици. Сифилисът се предава чрез директен контакт с раничката. Това обикновено се случва по време на сексуален контакт, включително орален секс.

Вторичен сифилис

Кожни обриви и болки в гърлото могат да се развият по време на втория етап на сифилиса. Обривът няма сърбеж  и обикновено се среща по дланите и ходилата, но може да се появи навсякъде по тялото. Някои хора не забелязват обрива, преди той да изчезне.

Други симптоми на вторичния сифилис могат да включват:

 • главоболие
 • подути лимфни възли
 • умора
 • треска
 • загуба на тегло
 • косопад
 • болки в ставите

Тези симптоми ще изчезнат независимо дали е предприето лечение. Въпреки отминаването на тези симптоми,ако няма лечение сифилисът не е излекуван. Вторичният сифилис  често може да се обърка със друго състояние.

Латентен сифилис

Третият стадий на сифилиса е латентният или скрит стадий. Първичните и вторичните симптоми изчезват и няма забележими симптоми на този етап. Въпреки това, бактериите остават в тялото. Този етап може да продължи години, преди да премине към третичен сифилис.

Третичен сифилис

Последният стадий на инфекцията е третичният сифилис. Третичният сифилис може да се появи години или десетилетия след първоначалната инфекция. Той може да бъде животозастрашаващ. Някои други потенциални резултати от третичния сифилис включват:

 • слепота
 • глухота
 • психично заболяване
 • загуба на паметта
 • унищожаване на меките тъкани и костите
 • неврологични разстройства, като инсулт или менингит
 • сърдечно заболяване
 • невросифилис , който представлява инфекция на главния или гръбначния мозък

Как се диагностицира сифилис?

Ако смятате, че е възможно да сте инфектиран със сифилис, отидете на лекар възможно най-скоро. Те ще вземат кръвна проба за извършване на тестове, а също така ще извършат щателен физикаленпреглед. Ако е налице възпаление, Вашият лекар може да вземе проба от възпалението, за да определи дали са налице бактериите на сифилиса. Ако Вашият лекар подозира, че имате проблеми с нервната система поради третичен сифилис, може да се наложи лумбална пункция. Ако сте бременна, вашият лекар може да Ви направи скрининг за сифилис, тъй като бактериите могат да бъдат в тялото ви, без да знаете за това. Това се прави с цел предотвратяване заразяването на плода с вроден сифилис. Вроденият сифилис може да причини тежки щети при новородено и дори може да бъде фатален.

Лечение на сифилис

Първичният и вторичният сифилис се лекуват лесно с пеницилин. Пеницилинът е един от най-широко използваните антибиотици и обикновено е ефективен при лечение на сифилис. Хората, които са алергични към пеницилин, вероятно ще бъдат лекувани с различен антибиотик. По време на лечението не забравяйте да избягвате сексуален контакт, докато всички рани по тялото ви не се излекуват и лекарят ви каже, че е безопасно да възобновите полови контакти. Ако сте сексуално активни, вашият партньор също трябва да се лекува. Не възобновявайте сексуалната активност, докато Вие и Вашият партньор не завършите лечението.

Отворените ранички и кожни обриви при сифилис са видими и обикновено заразни през активните фази на инфекцията. Трябва да се избягва контактът с тези ранички и обриви, тъй като секретът, който те съдържат, може да бъде заразен. Също както при повечето предавани по полов път инфекции, употребата на презерватив по време на полов акт е начин за предпазване от сифилис. Редовното изследване, както и лечението в ранните стадии на болестта, са метод за превенция срещу нейното по-нататъшно развитие. Тестването и лечението на сифилис в началото на бременността при жените, намалява риска от предаване на болестта на новороденото.