Ботокс

Какво представлява?

             Метод, при който чрез инжектиране на ботулинов токсин се постига изглаждане на мимическата мускулатура в областта на челото и около очите. Повдигат се и паднали клепачи. Ботулиновият токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. Ботулиновият токсин блокира предаването на нервния импулс към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчка кожата, която се намира отгоре. Прилага се изключително успешно при третирането на мимическите бръчки на лицето. Това са бръчките, които възникват в резултат на непрекъснатата дейност на мускулите на лицето, когато изразяваме някаква емоция – радост, гняв, тъга, учудване и т.н. В млада възраст кожата е еластична и гъвкава и бързо възстановява гладкия си вид. Към 25 години се забелязват първите линии и бразди, а след 30 и първите мимически бръчки. Най-подходящи за терапия с БТ са пациентите на възраст 30+ години (30-55г.). При тях кожата е със запазена еластичност и не “увисва” след релаксацията на мускула. Създава се възможност за “консервиране” на красотата на лицето.

Приложение:

             Това е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимически бръчки в областта на челото, около очите и между веждите, също така се използва и за смекчаване гънките в назолабиалната област (от външния ръб на носа до ъгълчето на устата) , на марионетните линии (от ъглите на устата надолу до брадичката) , за третиране на бръчките около устата, за повдигане на върха на носа. С помощта на ботокс може да се направи  неоперативен лифтинг на лицето.
Ботоксът може да се използва и за оформяне на лицето, например при забележима асиметрия на веждите, и за обездвижване на мускулите, които с неестествените си контракции създават неестетичен външен вид.
Прилага се успешно и за лечение на хиперхидроза – засилено потоотделяне на подмишници, длани и стъпала.
Подмладяването на лицето и намаляването на бръчките чрез инжектирането на ботокс не променя кожната повърхност, а само релаксира мускулите, които причиняват появата на гънки и бръчки. Допълнителни процедури като химически пилинг или микродермабразио още повече ще подобрят състоянието на кожата на лицето. По-дълбоките гънки и бръчки може да се третират и чрез инжектирането на филъри. Тази процедура, извършена след поставянето на ботокс, не само ще подобри вида на кожата, но и ще допринесе за възстановяване на обема на лицето.

.

Процедура:

             Преди самата процедура кожата се почиства добре и се отбелязват точките, в които ще се апликира         ботокс. Лекарят специалист определя количеството, което ще се инжектира. Ботокс се инжектира със свръхтънка игла, поради което не е необходима локална анестезия. Отделните фази на инжектиране траят само няколко секунди за всяка зона.. Процедурата има различна продължителност според броя на третираните участъци.

Възстановяване:

             След инжектирането на ботокс в повечето случаи не се наблюдават синини или отоци.  Рядко може да се появяви синина на мястото на инжектирането, и най-вече около очите, които изчезват до няколко дни. Синина може да се прояви при пациенти, които са приемали аспирин и други разреждащи кръвта препарати.
Непосредствено след инжектиране не трябва да масажирате и натискате третираните места. Да не се правят козметични процедури – пилинг, масаж на лице и др. поне 72ч. след процедурата.

Резултати:

             Първите промени се отчитат след 3 дни, като максимални резултати  се достигат след 14 дни. Максималните резултати траят до 6 месеца. С течение на времето активността на токсина се изчерпва и състоянието на бръчките е такова, както преди инжектирането му. Това е така, тъй като действието му е осигурило покой на мимическите мускули, т.е. съществуващите бръчки и линии не са се задълбочавали, а нови не са се образували. Повторно инжектиране  се препоръчва да се направи след 6 месеца и трайността на ефекта се удължава до 8-12 месеца. Счита се, че след 5-8 приложения в една и съща зона кожата е със съхранен вид и може да мине дълъг период преди да се направи друга процедура.