Тестове за алергия

            Представлява изследване за оценка на реакцията на организма при контакта на вещество с кожата.
Изследва алергии към полени, домашен прах и кърлежи, храни, перушина, козина, медикаменти, насекоми.
Изследват се алергени, които предизвикват контактен дерматит – метали, аромати, съставки на козметика, бои, латекс, медикаменти.

Процедура: 

            Със специална стерилна игла се прави скарификация върху кожата. Най-често се прави по вътрешната част на предмишницата,а при деца върху гърба. Върху скарификацията се накапва разтвор на тестваната субстанцията. Прави се с две контроли обикновено – едната с физиологичен разтвор, а другата с хистамин.
Реакцията се отчита след 20 минути. При положителен резултат, наличие на алергия, се установява зачервяване и оток на мястото на апликация. По-често прилаган днес е прик тестът – след накапване на агента върху ръката със игла се прави специфично убождане. Едноврменно могат да бъдат изследвани множество алергени. В някои случаи алергенът може да бъде инжектиран и вътркожно. Тези тестове се отчитат бързо – в рамките на 20-30 минути. Друг вариант е изследването за свръхчувствителност с помощта на лепенки, по-често върху гърба, но може и на ръката. Алергените се оставят за 48 часа, през които не трябва да се мокрят и е желателно избягването на силното потене.

Рисковете, усложненията, недостатъците:

              Зачервяване и сърбеж по време на изследването, но може да персистира и до края на деня.
Рядко е възможно провокирането и на сериозна алергична реакция – анафилактичен шок.
При скарификациите и прик тестовете има опасност от инфекция при неспазена стерилност.
           

Подготовка:

              10 дни преди изследването се прекратява употребата на антихистаминови средства, Н2-блокери като Ранитидин, Симетидин, Фамотидин и др, употребявани във връзка с повишена стомашна киселинност, рефлукс и др. Спират се и трициклични антидепресанти.
            Не се прави при лица, използващи медикаменти, които могат да опорочат изследването, в случаи на кожни заболявания, както и при силна свръхчувствителност към даден алерген.