Екзема на ръцете

Какво представлява екземата на ръцете?

Екземата е често срещано състояние на кожата, което причинява зачервяване, задебеляване, сърбеж, суха и напукана кожа. Екземата може да се появи практически навсякъде по тялото. Екземата на ръцете се различава по това, че е трудна за лечение и изисква повече внимание от Ваша страна. 

Какви са симптомите?

Екземата на ръцете може да бъде остра или хронична, причинявайки непрекъснати симптоми.Симптомите могат да се появят навсякъде по ръцете, пръстите или китките. Първият признак на екзема на ръцете обикновено е “напукана”, суха кожа. Други чести симптоми включват:

  • десквамация (лющене) и зачервяваване;
  • сърбеж с различна интензивност;
  • везикули (мехури),  съпроводени със сърбеж;
  • рагади (пукнатини), които са дълбоки и болезнени.

Какво е лечението на този вид екзема?

Екземата на ръцете понякога е трудна за лечение. Хроничните форми на екземата на ръцете понякога не реагират на типично лечение. Това се дължи на честото миене на ръцете и дейностите, които извършваме с тях ежедневно, което от своя страна затруднява действието на локалните средства. Вашият дерматолог ще Ви даде указания за ежедневна грижа – локални лекарства и емолиенти, измивни средства, а при нужда и перорални медикаменти.

Как можете да предотвратите появата на екзема?

Ако имате екзема на ръцете, първата стъпка е да определите какво дразни кожата Ви. Много често срещани вещества могат да причинят екзема на ръцете, дори ако са безвредни. Готвачите, фризьорите, водопроводчиците, хигиенисти и хора от други професии, които често имат мокрене на ръцете са рискови за развитие на заболяването. Екземата на ръцете също е често срещана сред тези професии, които работят с химикали като цимент, почистващи препарати и разтворители. Алергичните реакции към вещества като латекс също могат да причинят заболяването. Екземата на ръцете е често срещана сред здравните работници и други, които непрекъснато носят латексови ръкавици. В други случаи може да е по-трудно да се определи причината за екземата. Тези, които са имали екзема като дете или имат членове на семейството с екзема, е по-вероятно да развият това състояние като възрастни. Тези, които  пациенти, които са подложени на стрес и са тревожни, също са по-склонни да развият състоянието. 

Едно от най-лесните неща, които може да направите, за да предотвратите екземата, е да носите подходящи за работа ръкавици, ако сте с професия, която ви излага на вещества, които предизвикват екзема. Избягвайте латексовите ръкавици, ако е възможно. 

Ето някои други превантивни мерки, които можете да приложите:

  • Носете топли ръкавици през зимата. Кожата на ръцете лесно се изсушават от ниски температури. 
  • Измивайте ръцете си, като избягвате дразненето. Използвайте топла вода и мек почистващ препарат.
  • Поставяйте хидратиращ крем на ръцете си през целия ден.
  • Използвайте топла, не гореща вода при къпане и измиване на ръцете.
  • Избягвайте продукти с аромат, антибактериални свойства или каквито и да е тежки химикали.
  • Подсушавайте внимателно ръцете си.