Промени в структурата на ноктите

Точковидни депресии:

 1. Псориазис – малки, еднакви депресии на ноктите.  
 2. Екзема – по-големи и по-неправилни депресии.
 3. Алопеция ареата – малки депресии. Може да е лош прогностичен признак за заболяването.

 Надлъжни бразди:

 1. Периферно съдово заболяване.
 2. Миксоидна киста – това се наблюдава около проксималната гънка на нокътя. 
 3. Средна дистрофия на ноктите – характеризира се с малки пукнатини в нокътя, които се простират странично и приличат на клоните на елха. Обикновено засяга един нокът и се подобрява с течение на времето
 4. Болест на Дариер
 5. Lichen planus – ноктите на ръцете са по-често засегнати от ноктите на ходилата.
 6. Trachyonychia – описва грапава повърхност, засягаща цялата нокътна плоча. Тя може да бъде идиопатична или свързана с aлопеция ареата, псориазис, лихен планус, ихтиозис вулгарис.

Напречни бразди:

 1. Екзема – неправилни напречни бразди, с удебеляване и понякога промяна на цвета
 2. Линиите на Beau – хоризонтални бразди, които се появяват, когато растежът на ноктите временно се забавя. Линиите на Боу могат да се появят след инфекция, травма или системно заболяване.
 3. Onychomadesis – по същия начин е резултат от временно задържане на растежа на нокътната плочка, но се различава от линиите на Beau по това, че е включена пълната дебелина на нокътя, което води до проксимално отделяне на нокътната плоча от нокътното легло. Най-често се появява няколко месеца след ръка-крак-уста болест (коксаки вирус), но може да се появи и след други вирусни инфекции.

Други дистрофии на ноктите:

 1. Козметична дистрофия на ноктите – от ноктопластика.
 2. При гризане на ноктите – ноктите обикновено са къси. Свободният ръб може да е равен или назъбен.
 3. Ламеларна нокътна дистрофия – характеризира се с дистален свободен край на нокътя, който се разделя на слоеве. Той се наблюдава по-често при жените и обикновено се свързва с честото мокрене на ръцете.
 4. Clubbing – увеличена напречна и надлъжна кривина на ноктите с хипертрофия на меките тъкани.
 5. Koilonychia – е вдлъбнатост на нокътната плочка. Тя е често срещана в ранна детска възраст като доброкачествена характеристика на големия нокът на ходилото. При възрастните най-често срещаната системна асоциация е с дефицит на желязо и хемохроматоза.