Лихен планус

Какво представлява лихен планус?

Лихен планус е неинфекциозно, кожно, възпалително заболяване. Представлява сърбяща, папулозна дерматоза, която може да обхване лигавиците, да причини нокътна дистрофия (разрушаване на нокътната плочка) или цикатрициална алопеция (косопад).

Точната причина за появата на лихен планус е неизвестна, но болестта най-вероятно е имунологично медиирана. Лимфоцитите атакуват епидермалните базални клетки и ги увреждат. Лихен планус също така често се асоциира с автоимунни нарушения като алопеция ареата, витилиго, улцерозен колит и др. Някои лекарства също могат да отключат заболяването. Въпреки че Лихен планус не е инфекциозна дерматоза,понякога той се асоциира хепатит В и С.

Форми:

•Хипертрофична форна- силно сърбящи лезии, предимно по екстензорните повърхности на долните крайници, особено около глезените. Хипертрофичните лезии обикновено са хронични. След преминаването им остават хиперпигментации и цикатрикси.

•Атрофична форма – атрофичният вариант се характеризира с няколко лезии, които често са остатъчни след ануларните или хипертрофични лезии. Малките папули се заменят от бели депресии на кожата с липсващи косми.

•Ерозивна форма –  лезиите се откриват по мукозните повърхности, силно болезнени, хронични и трудно лечими.

•Фоликуларна форма-  характеризира се с хиперкератотични папули, конфлуиращи в плаки. Това състояние е по-често при жените в сравнение с мъжете. По-често се наблюдава нокътно засягане и ерозивни лигавични лезии. В капилициума се формира цикатрициална алопеция.

•Ануларна форма – ануларни лезии с атрофичен център могат да се открият по букалната мукоза и гениталиите.

•Линеарна форма -линеарни групирани папули, които могат да бъдат разположени по линиите на Blashko.

•Булозна форма – най-често лезиите се развиват на долните крайници или оралната мукоза след предшестващи лезии на Лихен планус. 

•Актинична форма –  Това е умерено сърбящ вариант, който не засяга ноктите, скалпа, видимите лигавици и покритите кожни участъци. Лезиите се характеризират с нумуларни плаки с хипопигментна околна зона и хиперпигментен център.

Симптоми:

Типичните лезии за заболяването са виолетови или лилави, интензивно сърбящи, плоски, полигонални папули, които обикновено възникват по крайниците, особено по воларните повърхности на китките и краката. Папулите са разположени отделно или са групирани. В устата при около 50% от пациентите могат да се забележат бели линии, точки или малки плаки, които се разполагат главно по букалната лигавица. Понякога оралните лезии могат да бъдат единствената проява на заболяването. По гениталната лигавица също могат да се наблюдават подобни обриви. Както при псориазис, може да възникне феноменът Köbner. Ноктите обикновено са нормални, но при около 10% от пациентите се наблюдават промени, вариращи от дълбоки надлъжни бразди до разрушаване на целия нокът. Лезиите на скалпа могат да причинят цикатрициална алопеция.

Протичане:

Наличните лезии могат да персистират в продължение на месеци, а появата на нови може да трае около 1 година и повече. След като лезиите отзвучават, остават тъмни, плоски, дискретни кафяви или сиви макули (петна). Около един на всеки шест пациенти има рецидив на заболяването.

Усложнения:

Загубата на ноктите и алопецията могат да останат постоянни. Улцеративната форма на Лихен планус в устата може да доведе до плоскоклетъчен карцином.