Палмоплантарна пустулоза

Палмоплантарната пустулоза е хронично пустулозно състояние, което засяга дланите и стъпалата. Обривите са представени от многобройни стерилни пустули (мехурчета, изпълнени с бяла течност), с диаметър 3-10 mm, лежащи на еритематозна (зачервена) основа. Пустулите се еволюират до кафяви макули (петна) или сквами (корички). Кожата може да бъде задебелена, сърбяща и болезнена, възможно е образуването на дълбоки фисури (цепнатини). Палмоплантарната пустулоза варира по тежест и може да се задържи в продължение на години.

Лечението цели да облекчи симптомите и да спре разпространението на заболяването. Но заболяването е хронично и протича с периоди на обостряне и ремисия. Прилагат се локални средства (кремове) за лечение, фототерапия, а при по тежки случаи се предписва системно лечение (лекарства за вътрешно приложение).

Причините за възникване на заболяването не са изяснени. Възможна е асоциацията на палмоплантарна пустулоза с вътрешни заболявания. Също така се счита, че тя може да бъде провокирана от прием на лекарства и други външни фактори.