Псориазис

Какво представлява псориазиса?

Псориазисът е често срещано, възпалително хронично-рецидивиращо заболяване, което се характеризира с рязко ограничени еритемо-папуло-сквамозни изменения по кожата. Протича с редуване с периоди на обостряне и ремисия и продължава през целия живот. Характерна за псориазиса е псориатичната плака. Такива плаки могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често са по лактите, коленете, кръста, седалищната гънка, кожата в областта на пъпа окосмената кожа на главата, ушната мида. Плаката представлява зачервена и уплътнена кожа, с груб кожен релеф, покрита със сребристо-бели сквами (люспи). При заболяването често се засягат и ноктите, а при по-тежки форми е възможно възпалението да обхване и ставите, което може да доведе до ставни болки и деформации.От един до три процента от популацията страдат от псориазис, като най-голямо е разпространението му в Европа и Северна Америка. Може да се появи във всяка възраст, но е рядко срещано под 10 годишна възраст, появява се най-често между 15 и 40 годишна възраст. Дете с един болен от псориазис родител има 16% шанс за развитие на болестта, а рискът се повишава до 50%, ако и двамата родители са засегнати.

Псориазисът е комплексно, многофакторно заболяване, което се дължи на генетични и имунно-медиирани компоненти. Това се подкрепя и от успешното лечение на псориазиса с имуно-медиирани, биологични лекарства. Патогенезата на болестта не е напълно изяснена. Множество теории съществуват по отношение на предпоставките за развитието на заболяването.

Фактори, които могат да отключат псориазиса или да го влошат:

1) Травма – ако псориазисът е активен, могат да се появят нови лезии на местата на остри или хронични травми на кожата – одрасквания, операции и др. (Köbner феномен)

2)  Инфекции, причинени от β-хемолитичен стрептокок, често предизвикваи глутатен псориазис. СПИН често става причина за екзецербации на псориазиса.

3) Хормони – псориазисът често се подобрява по време на бременност само, но можеда се завърне с по-голяма сила след раждането. 

4) Слънчевата светлина подобрява състоянието на повечето псориатици, но 10% се влошават.

5) Лекарства – антималарици, β-блокери, IFN-α и литий могат да влошат псориазиса. Псориазисът може да се завърне с по-голяма сила след прекратяване лечението със системни стероиди или мощни локални стероиди. Влиянието на  нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) остава недоказано.

6) Тютюнопушенето и алкохола също имат негатовно влияние върху заболяването.

7) Счита се, че емоционалните разтройства също могат да доведат до отключване или екзецербации на псориазиса. 

Форми на Псориазис:

Плакатен псориазис: Това е най-често срещаният тип. Лезиите са добре демаркирани и варират от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър. Те са розови или червени с големи сухи сребристо-бели полигонални сквами (люспи). Лактите, коленете, долната част на гърба и скалпа са най-често засегнатите места.

Гутатен псориазис: Той обикновено се наблюдава при деца и юноши и може да бъде първият признак на заболяването, често предизвикан от стрептококов тонзилит. Множество малки, кръгли, червени макули (петна) се появяват внезапно по тялото и след това образуват сквами. Обривът често изчезва след няколко месеца, но по-късно може да се развие плакатен псориазис.

Псориазис на скалпа: Скалпът се засяга при около 50 % от пациентите. Той се представя като еритематознни повдигнати плаки със сребисто-бели люспи.

Ноктите: Промените по ноктите могат да съпътстват или да са единствен симптом на заболяването. Наблюдават се петнисти изменения (”мазни петна”), точковидни депресии (pits), отлепване на свободния край на нокътя от нокътното ложе (onycholysis), субунгвална хиперкератоза, липса на епонихиум и др.

Инвертен псориазис: Измененията са разположени по флексорните части на крайниците и тялото – аксиларно, под гърдите и в кожните гънки се развиват еритемни, влажни, слабо инфилтрирани плаки без сквами.

Еритродермичен псориазис: Това е рядко състояние, което често е предизвикано от неправилно лечение. Цялата кожа става еритродермична (зачервена) с различна по-сила десквамация (залющване).

Псориатична артропатия: Артритът се среща при около 5% от псориатиците. Различават се няколко вида. Дисталният артрит включва терминалните интерфалангеални стави на пръстите на ръцете и краката, особено тези с подчертани промени на ноктите. Другите модели включват засягане на единична голяма става, което може да доведе до инвалидизиране; или засягане на сакро-илиачната става и гръбнака. Тестовете за ревматоиден фактор са отрицателни, липсват и ревматоидни възли.