Розов лишей

Какво представлява розовият лишей?

Розовият лишей (Pityriasis rosea) е често срещано, остро или подостро протичащо заболяване. Характеризира се с появата на еритемни макули (петна), покрити с фини сквами (залющвания) по периферията. Причината за питириазис розеа все още не е известна. Обсъжда се възможността за възможен инфекциозен агент: човешкият херпес вирус 7 е един от най-често спряганите причинители. Въпреки това заболяването не се счита за заразно.

Симптоми:

Pityriasis rosea е често срещано заболяване, особено през зимата. Той засяга главно деца и млади възрастни. Повечето пациенти развиват една плака (плака “майка”) преди да се разгърне заболяването. Тя е по-голяма (2-5 см в диаметър) от другите лезии и е по-червена, по-окръглена и по-залющена. След няколко дни се появяват много по-малки плаки, главно по тялото, но могат да се разпространят и по врата и крайниците. Около половината от пациентите се оплакват от сърбеж. Пурпурните лезии са редки. Първичната плака предшества развитието на останалите с няколко дми. Последващите лезии се увеличават през първата седмица или две. Малък брой пациенти имат системни симптоми като болки и умора. 

Лечение:

Поради повишената чувствителност на кожата към всякакъв вид дразнене трябва да се избягват изпотяването, излагането на слънце, носенето на грубо или синтетично бельо и дори къпането в началото на заболяването. Прилага се локална терапия за облекчаване на симптомите, както и подходящи измивни средства.