Ангиоми

Какво представляват “чери” ангиомите?

Това са често срещани кожни израстъци, които могат да се развият в повечето области на тялото Ви. Известни са също като сенилни ангиоми или петна на Кембъл де Морган.Обикновено се срещат при хора на възраст 30 и повече години. Колекция от малки кръвоносни съдове вътре в образуванията им придава червеникав вид.Този тип образувание на кожата обикновено не е причина за безпокойство, освен ако не кърви често или не променя размера, формата или цвета си. Говорете с Вашия лекар, ако забележите кървене или промени във външния вид. Те могат да бъдат признак на по-сериозно състояние.

Как изглеждат?

Чери ангиомите често са яркочервени, кръгъли или с овална форма и малък размер, обикновено от няколко милиметъра до сантиметър. Някои ангиоми изглеждат гладки и равни на кожата, докато други изглеждат леко повдигнати. Те често се появяват по торса, ръцете, краката и раменете. Кървенето може да възникне, ако ангиомът е одраскан или наранен.

Какво причинява ангиомите?

Точната причина за появата им не е известна, но генетичните  фактори могат да играят роля. Появата им също се свързва с  бременност, излагане на химикали, определени медицински състояния и климат. Изглежда също има връзка между ангиомите и възрастта. Те често започват да се появяват, когато пациентите навършат 30 години и е възможно да се увеличават по размер и брой с възрастта. 

Как се лекуват “чери” ангиоми?

Може да се наложи премахване ако ангиомът се намира в зона, която и изложена на триене или натиск, което може да доведе до редовно кървене. Това се извършва чрез:

1. Електрокоагулация;

2. Биполярна коагулация;

3. Лазерна хирургия.

Кога да потърсите медицинско лечение за Вашите ангиоми?

Ако забележите промени в начина, по който изглеждат, насрочете незабавно среща с Вашия лекар. Важно е да се прегледа всяко образувание, което променя вида си или чиято диагноза е неизвестна. Вашият лекар ще изключи други сериозни състояния на кожата. Вашият лекар може да реши да направи биопсия, която включва премахване и изследване на малка проба от областта или цялата лезия, за да диагностицира или изключи други състояния.

Дългосрочни перспективи

Ангиомът не може да изчезне сам, но е малко вероятно да Ви създаде проблеми. Възможно е да кърви от време на време, ако се разрани. Въпреки това, ангиом, който се променя по размер, форма или цвят, винаги е причина за безпокойство и трябва да бъде прегледан от дерматолог.