Бенки

Какво е невус?

Невус  е медицинският термин за бенка. Бенките са много често срещани. Повечето хора имат между 10 и 40 бенки. Обикновените невуси са безобидни колекции от меланоцити. Те обикновено се появяват като малки кафяви, с цвета на кожата или розови петна. Бенките, с които се раждате, са известни като вродени бенки (конгенитални невуси). Повечето бенки се развиват през детството и юношеството. Те са известни като придобити невуси. Бенките също могат да се развият на по-късен етап в живота в резултат на излагането на ултравиолетовите лъчи. Съществуват много видове невуси.

Чести видове невуси:

1. Вроден невус: вроденият невус е бенка, която сте се родили. Те обикновено се категоризират като малки, средни или гигантски по размер. Те се различават по цвят, форма и консистенция. Някои вродени невуси обхващат големи участъци от тялото.

2. Обикновени невуси: обикновеният невус е гладък, кръгъл с един единствен цвят. Можете да се родите с тях, но повечето хора ги развиват по-късно в детството. Обикновените невуси могат да бъдат плоски или с формата на купол, цветът им може да бъде розов, с цвета на кожата или кафяв.

3. Диспластичен невус: това са доброкачествени (безракови) бенки, които често приличат на меланом. Те могат да имат различни цветове, да изглеждат асиметрични или да имат неравни граници. Хората с диспластични невуси са изложени на по-висок риск от развитие на меланом.

4. Син невус: това е невус със син цвят, който може да бъде вроден или придобит. Обикновеният син невус може да изглежда плосък или с формата на купол с цвят, вариращ от синьо-сив до синьо-черен. 

5. Miescher невус е кафяв или с цвета на кожата невус с форма на купол, който обикновено се появява на лицето или шията Ви. Обикновено тази бенка е твърда, кръгла, гладка и може да има косми, излизащи от нея.

6. Unna nevus е мека, кафеникава бенка, които приличат на Miescher nevi. Обикновено са разположени на гърба, ръцете и шията. Невусът на Unna може да наподобява малина.

7. Meyerson nevус е бенка, заобиколена от малък пръстен на екзема, който представлява сърбящ, червен обрив. 

8. Хало невусът е бенка с бял пръстен от непигментирана кожа около него. С течение на времето бенката в центъра започва да избледнява от кафява до розова, преди да изчезне напълно. 

9. Шпиц невус е повдигнат, розов, куполообразен невус, който обикновено се появява преди 20-годишна възраст. Шпицовите невуси могат да имат различен цвят. Те също могат да кървят. Това може да ги направи трудни за разграничаване от меланом.

10. Рийд невус е тъмнокафяв или черен, повдигнат, с форма на купол, най-често засяга жените. Тези бенки могат да растат бързо и може да се объркат с меланом.

Как се диагностицират?

Ако не сте сигурни какъв тип бенка имате, най-добре е да посетете Вашия дерматолог, той ще прегледа бенката дерматоскопски. Ако вашият дерматолог не е сигурен в диагнозата ще препоръча биопсия. Това е единственият начин да потвърдите или изключите рака на кожата. 

Как се лекуват?

Повечето бенки са безобидни и не изискват лечение. Ако обаче имате бенка, която е ракова или е подозрителна за раково образувание, трябва да я премахнете. Можете също така да изберете да премахнете доброкачествен невус, ако не ви харесва начина, по който изглежда или бенката се намира в част на тялото, която е изложена на триене или натиск. Повечето бенки се отстраняват с ексцизия. 

Кога да посетите дерматолог?

Меланомът е лесно лечим ако се диагностицира в ранен етап. Важно е да знаете какво да търсите, за да можете да разпознаете знаците в началото. Опитайте се да си създадете навик да преглеждате кожата си веднъж месечно.

Лекарите са разработили система, известна като метод ABCDE, за да помогнат на хората да идентифицират признаци на рак на кожата. Ето какво да търсите:

– A (asymmetry) за асиметрична форма. Внимавайте с бенките, които изглеждат различно от всяка страна.

– B (border) е за граница. Бенките трябва да имат равни граници, а не неправилни.

– C (color) е за цвят. Проверете за бенки, които съдържат няколко цвята или имат неравномерен  цвят. Също така обърнете внимание, ако има промени в цвета.

– D (diameter) е за диаметър. Внимавайте с бенки, които са по-големи от 1 см.

– Е (evolving) е за еволюиране. Потърсете всякакви промени в размера, цвета, формата или височината на бенката. Също така внимавайте за всички нови симптоми като кървене, сърбеж или болка.

Бенките имат разнообразни форми и размери, но повечето от тях са безобидни. Все пак е важно да следите бенките си, защото промените могат да показват проблем. Ако се притеснявате за някои от бенките си, не се колебайте да посетите Вашия дерматолог.