Брадавици

Какво представляват брадавиците?

Брадавиците са образувания на кожата Ви, причинени от човешкия папиломен вирус (HPV). Въпреки че брадавиците не са опасни , те са заразни и могат да обхванат голяма площ от тялото Ви. Те също могат да бъдат болезнени.

Видове брадавици

Има пет основни вида брадавици. Всеки тип се появява на различна част на тялото и има отчетлив външен вид.Чести брадавици:

1. Обикновените брадавици се появяват по пръстите, но могат да се разпространят и другаде. Те имат грапав, зърнест вид и заоблен връх.

2. Плантарни брадавици се появяват по ходилата и дланите. За разлика от други брадавици, плантарните брадавици израстват в кожата Ви, а не извън нея. Тя изглежда като малка дупка в в ходилото или дланта, която е заобиколена от втвърдена кожа. Плантарни брадавици могат да направят ходенето болезнено.

3. Плоските брадавици обикновено се появяват по лицето, бедрата или ръцете. Те са малки и трудно се забелязват в началото. Плоските брадавици имат плосък връх, сякаш са остъргани. Те могат да бъдат розови, кафеникави или леко жълти.

4. Филиформените брадавици се появяват най-често около устата или носа, а понякога и по шията или под брадичката. Те са малки и оформени като мънички висулки. Филиформените брадавици са със същия цвят като кожата.

5. Периунгвални брадавици се появяват под и около ноктите. Те могат да бъдат болезнени и да повлияят растежа на ноктите.

Кога трябва да посетите дерматолог?

Брадавиците са заразни, добре е да посетите дерматолог и при съмнение за брадавица.

Какво може да направи моят дерматолог за брадавиците?

Вашият дерматолог ще премахне брадавиците като предварително ще разясни вариантите за отстраняване с техните плюсове и минуси.

– Течен азот: Вашият лекар може да замрази брадавицата ви с течен азот. Това може да е малко болезнено, но обикновено е ефективно. Може да се наложи повече от една процедура за пълното отстраняване на брадавицата. Замръзването води до образуване на мехур под и около брадавицата. Вашият лекар ще Ви даде указания как да третирате обработената зона.

– Лазерно премахване;

– Електрокоагулация.