Фиброми

Какво представляват фибромите?

Фибромите са безболезнени, неракови образувания на кожата. Те са свързани с кожата чрез малко, тънко стъбло. Кожните фиброми са често срещани както при мъжете, така и при жените, особено след 50-годишна възраст. Те могат да се появят навсякъде по тялото, въпреки че често се срещат в гънките:

  • подмишници;
  • бедра;
  • клепачи;
  • шия;
  • зона под гърдите.

Как се премахват фибромите?

Вашият лекар може да премахне фибромите чрез:

1. Електрокоагулация: Изгаряне на фиброма с високочестотна електрическа енергия.

2. Криотерапия: замразяване на фиброма с течен азот.

3. Хирургично отстраняване: Отстраняване на фиброма със стерилна ножица или скалпел. Методът не е козметичен и е свързан с кървене след манипулацията.

4. Лазерна терапия: премахване на фибромите с СО2 лазер.

Отстраняването на малки фиброми обикновено не изисква анестезия. Вашият лекар може да използва локална анестезия, когато премахва големи или множество фиброми. Не е препоръчително сами да се опитвате да премахнете фибромите. Дори в стерилна среда премахването на кожните фиброми може да причини кървене, изгаряния на кожата и инфекция. 

Как да разграничим фибромите?

За разлика от бенките и някои други кожни израстъци, кожните фиброми на малко стъбло. Повечето фиброми обикновено са  по-малки от 2 милиметра. Някои могат да нарастнат до няколко сантиметра. Обикновено те са гладки, кръгли и меки на допир. Фибромите често са с цвета на кожата или по-тъмни. Ако го нараните може да промени цвета си до черен поради липса на приток на кръв.

Какво причинява фибромите?

Все още призината за тяхната поява не е изцяло изяснена. Тъй като те обикновено се проявяват в кожните гънки, триенето може да играе роля. Кожните фиброми са изградени от кръвоносни съдове и колаген, заобиколени от външния слой на кожата. Според проучване от 2008 г. човешкият папиломен вирус (HPV) може да бъде фактор за развитието им. Инсулиновата резистентност, която може да доведе до диабет тип 2, също може да играе роля в развитието на фибромите. Хората с инсулинова резистентност не абсорбират глюкозата ефективно от кръвния поток. Според проучване от 2010 г. наличието на множество фиброми е свързано с инсулинова резистентност, висок индекс на телесна маса (BMI) и високи триглицериди. Също така те са често срещан страничен ефект от бременността. Това може да се дължи на хормоните на бременността и наддаването на тегло. В редки случаи множеството фиброми могат да бъдат признак на хормонален дисбаланс или ендокринен проблем. Кожните фиброми не са заразни.

Рискови фактори, които трябва да се вземат предвид

Може да сте изложени на по-голям риск от получаване фиброми, ако:

1. Сте с наднормено тегло 

2. Сте бременни 

3. Имате членове на семейството, които имат фибром

4. Имате инсулинова резистентност или диабет тип 2

5. Имате HPV

Фибромите не са предпоставка за развитие на рак на кожата. Дразнене може да възникне, ако те се търкат с дрехи, бижута или друга кожа. Бръснете внимателно около тях. Вашият дерматолог  ще може да Ви диагностицира и да предложи методи за премахването им. Ако имате израстък на кожата, който кърви, сърби или променя цвета си, незабавно се свържете с Вашия лекар.