Андрогенна алопеция

Андрогенна алопеция при жените:

По-голямата част от жените с андрогенна алопеция имат дифузно изтъняване на косата във всички области на скалпа. Андрогенната алопеция при жените се дължи на действието на андрогени, мъжки хормони, които обикновено са в малки количества. Тя може да бъде причинена от различни фактори, свързани с действиета на хормоните, включително  кисти на яйчниците, при прием на противозачатъчни с висок андрогенен индекс, бременност и менопауза. Счита се, че андрогенната алопеция при жените се дължи на хормона DHT, точно както при мъжете . Наследствеността играе важна роля в заболяването. 

Андрогенна алопеция при мъжете:

Този вид косопад се счита за основна причина за плешивостта при мъжете. Мъжете,  страдащи от плешивост наследяват  генетична чувствителност на космените фоликули към дихидротестостерон (ДХТ). Космите фоликули, чувствителни към ДХТ, започват да се смаляват, съкращавайки продължителността на живота на всеки засегнат космен фоликул. В крайна сметка, тези засегнати фоликули спират да произвеждат косми. 

Днес, с подходяща намеса, този процес може да се забави или дори да се спре, ако бъде хванат достатъчно рано. 

Дихидротестостеронът (ДХТ) е производен продукт на тестостерон. Плешивостта при мъжете обикновено се характеризира с появата на изтънена коса и оплешивяване в областта на вертекса. Косата в тези области, включително темпоралната  фронталната област на скалпа, е най-чувствителна към DHT. 

Какво е DHT?

Дихидротестостеронът (ДХТ) е производно или страничен продукт на тестостерон. Тестостеронът се превръща в DHT с помощта на ензима 5-алфа-редуктаза. Докато целият генетичен процес на андрегеннта алопеция при мъжете не е напълно разбран, учените са установили, че DHT свива космените фоликули и че когато DHT се потиска, космените фоликули продължават функционират нормално.

Типичният мъжки модел плешивост обикновено се диагностицира въз основа на външния вид и модела на косопад, заедно с подробна медицинска история, включително въпроси за наличието на косопад във вашето семейство.Опитният дерматолог трябва да изследва скалпа при увеличение, за да оцени степента на миниатюризация на космените фоликули. Тази оценка е много важна за препоръчване на правилния курс на лечение.