Дифузен косопад

Какво е ефлувиум?

Някои състояния на косопад се наричат  “effluvium”. Ефлувиумът  засяга различни фази на цикъла на растеж на косата. Космените фоликули на скалпа не произвеждат непрекъснато косат. Те преминават през етап на растеж, който може да продължи две или повече години, след което се регресират до етап на почивка-до два месеца, преди отново да започнат да растат нови косми. При здравия скалп от около 80% до 90% от космените фоликули расте коса. Тези активни фоликули са в така наречената анагенна фаза. Останалите 10% – 20% от космените фоликули на скалпа са в състояние на покой, наречено телоген, когато не произвеждат косми.

Telogen effluvium (TE)

Telogen effluvium (TE) е може би втората най-често срещана форма на косопад. TE се появява, когато има промяна в броя на космените фоликули, които растат. Ако броят на космените фоликули, които произвеждат коса, спадне значително по някаква причина, ще настъпи значително повишаване на латентните фоликули на телогенната фаза. Резултатът е косопад.ТЕ се появява като дифузно изтъняване на косата по скалпа. Той може да бъде по-тежък в някои области на скалпа, отколкото в други. Хората с ТЕ никога не губят напълно косата си, но косата може да бъде забележимо разредена в по-тежките случаи. Докато ТЕ често се ограничава до скалпа, при по-сериозни случаи ТЕ може да засегне други области, като веждите или пубисна област. Каквато и да е формата на косопад , тя е напълно обратима. Космените фоликули не са перманентно или необратимо засегнати; има само повече космени фоликули в състояние на покой, отколкото е нормално.

Има три основни начина за развитие на ТЕ.

1. Може да има силно въздействие от околната среда, което да доведе до дифузно изтъняване на косата по скалпа. Тази форма на ТЕ може да се развие бързо и може да бъде забележима един или два месеца след въздействието. Ако тригерът (провокиращия фактор) е краткотраен, тогава космените фоликули бързо ще се върнат към нормалния си цикъл на растеж. Тази форма на ТЕ обикновено трае по-малко от шест месеца и косата се възстановява в рамките на една година.

2. Втората форма на ТЕ се развива по-бавно и продължава по-дълго.При тази форма на ТЕ, може да няма много забележим косопад, но ще има бавно изтъняване на косата на скалпа. Тази форма на ТЕ е по-вероятно да се появи в отговор на устойчив провокиращ фактор.

3. При третия тип ТЕ космените фоликули не остават в състояние на покой, а по-скоро преминават през скъсени цикли на растеж. 

Причини за възникване на телогенен косопад:

Класическият краткотраен ТЕ често се наблюдава при жени скоро след раждането. Ваксинации, диета, физическа травма, като например катастрофа или операция, понякога могат да бъдат шок за организма и космените фоликули могат да преминат в състояние на покой. .Някои лекарства могат също да индуцират ТЕ, особено антидепресанти.По-постоянните въздействия могат да доведат до по-устойчив ТЕ, например хронично заболяване. Други две често срещани причини са хроничният стрес и диетите.

Anagen Effluvium

Anagen effluvium е дифузна загуба на коса, наподобява телогенния ефлувиум, но се развива много по-бързо и може да доведе до пълна загуба на косата. Анаген ефлувиум се наблюдава най-често при хора, приемащи цитостатични лекарства за рак, или при интоксикация. Вещества от този тип инхибират бързата клетъчна пролиферация. Това е желан резултат, ако се опитвате да блокирате развитието на раковите клетки, но клетките на космените фоликули са едни от най-бързо пролифериращите, неракови клетки, които тялото има. Цитостатиците и различните токсини и отрови инхибират бързия клетъчен растеж, включително пролиферацията на клетките в космените фоликули. Резултатът е внезапно спиране на космения растеж. Началото на анагенния ефлувиум е много бързо. Тъй като противораковите лекарства действат изключително бързо, космените фоликули нямат време да влязат в телогенно състояние на покой, както при телогенния ефлувиум.

Въпреки че развитието на анагенен ефлувиум е бързо, възстановяването също е толкова бързо. Тъй като фоликулите са в “замръзнало” състояние, те са готови отново да започнат да растат, след като факторът, причиняващ анагенния ефлувиум, бъде отстранен. След приключване курса на лечение със цитостатици, пациентите започват да виждат нов растеж на косата в рамките на един месец.