Биологични причини (растения и животни)

Дерматити от растителен произход:

Ливаден дерматит – настъпва обикновено пролетно време, когато са избуяли тревите. Получава се предимно при работа на открито, разходка в тревисти местности, когато се осъществи контакт на растението (хилядолетник, пащернак, блатна трева, дива скорута, росен и много други) с откритите части на тялото. Контактната кожа се покрива с обилни обривни елементи – еритеми, мехурчета, мехури и пигментации. Зачервявания са най-често ивицести, мрежовидни и с характер на отпечатък поради допира на кожата с тревата. Предразполагащите моменти са запотяването, механичното дразнене и въздействието на слънчевата светлина. Засегнатите се оплакват от сърбеж и  парене. 

Смокинов дерматит – Причинява се от сока на зелени смокини. Протича с еритем (зачервяване) и везикули (мехурчета) и були (мехури), които могат да са изпълнени с кръв. Обривите могат да преминат с хиперпигментации. Понякога се прибавят и общи явления (температура и отпадналост).

Дерматити от животински произход:

Тези дерматити не са така чести както растителните. Все пак редица насекоми, глисти, медузи, гъсеници, паяци и др., влезли в контакт с кожата или нахлули вътре в организма на човека, могат да предизвикат дерматитни прояви.

Редица ухапвания от насекоми, кърлежи, паяци, скорпиони и други най-често девеждат до алергични и кожни прояви (отоци, мехури, некрози, шокови състояния). Вследствие на разчесването поради силния сърбеж те могат да се усложнят с дерматитни и екземни процеси.