Физични фактори (висока и ниска температура)

Заболявания и състояния на кожата, причинени от високи температури:

•Изгаряне (Combustio): Причинява се от контакт на кожата с горещи предмети, течности или електрически ток.  Изгарянията се разделят на четири степени в зависимост от дълбочината на увреждане кожата. Първа степен- само външните слоеве на епидермиса са засегнати. Кожата е едемна и зачервена. Измененията преминават за няколко дни с излющване и възможна хиперпигментация. Втора степен- засегната е дермата. Наблюдават се оток, зачервяване и мехури, които отначало са изпълнени с бистра течност, която постепенно потямнява. Мехурите се отпускат, разкъсват се и на тяхно място се образуват ерозии. Заздравяват без да оставят белези при правилно обгрижване на засегнатата част. Трета степен – уврежданията достигат до хиподермата или по-дълбоко, наблюдава се некроза. Винаги остават белези след заздравяване и понякога келоиди. Четвърта степен-освен кожата са засегнати- мускули, сухожилия и кости.

•Livedo calorica: Получава се при постоянно и продължително излагане на кожата на топлинен източник. С течение на времето по откритите части на кожата се получават виолетово-кафеникави мрежовидни пигментации, които по-късно се прошарват от фини телеангиектазии.

•Топлинна уртикария: Уртикариалният обрив се развива на мястото на контакта на кожата с топли предмети, вода или лъчисти въздействия.

Заболявания и състояния на кожата, причинени от ниски температури:

⁃Измръзване ( Congelatio): Директно увреждане на кожата и полежащите тъкани, което настъпва, когато температурата на кожата падне под 0 °C. Уврежданията могат да бъдат трайни или преходни. Факторите, които улесняват измръзването могат да бъдат външни и вътрешни. Към външните фактори спадат: неподходящо облекло, влажност на въздуха, вятър и др. Към вътрешните фактори спадат: периферни съдови смущения, употребата на алкохол, тююнопушенето, възрастта (ранна детска или напреднала възраст).  Степените на измръзване са четири: Първа степен – настъпва при непродължително излагане на студ. Изразява се със зачервяване, усещат се боцкащи болки и сърбеж отначало, а след известно време с тръпнене и аналгезия на кожата. Увредата на кожата е повърхностна и временна. Втора степен – настъпва при по-дълготрайно въздействие на ниски температури. Тъканите на кожата се засягат по-дълбоко и освен споменатите оплаквания се появяват и мехури. Отначало чувството за болка е претъпено, но впоследствие настъпват силни, неточно локализирани болки. Откриват се и множество входни врати за инфекции. Трета степен -дълбока увреда на тъканите, увреждат се кръвоносните съдове, появяват се мехури, изпълнени с кръв, може да се достигне и до пълното умъртвяване на тъканите. Четвърта степен- засегнатите участъци имат мръсносинкав до виолетов или черен цвят с множество язви. Засягат се тъканите в значителна дълбочина и нерядко се разрушават мускули и кости в тяхна близост.

⁃Perniones: При излагане на ниски температури се появяват червеносинкави, подутини по кожата. Болните се оплакват от сърбеж, чувство на тежест и напрежение и понякога – болки.

⁃Студова уртикария: Появява се под влияние на ниски температури и значителни температурни колебания. Студова уртикария бива: вродена, придобита (идиопатична) или вторична ( като симптом на друго заболяване).