Базоцелуларен карцином

Какво е базoцелуларен карцином (BCC) ?

Базоцелуларният карцином (BCC) е вид рак на кожата, който започва в базалните клетки. Това са клетките на кожата, които заместват старите клетки с нови. Ракът на базалните клетки води до тумори, които се появяват на повърхността на кожата. Тези тумори често изглеждат като рани, израстъци, подутини, белези или червени петна. Докато BCC почти никога не се разпространява на други места в тялото (метастазира), той все още може да доведе до обезобразяване. В редки случаи може да се разпространи в други части на тялото. Ако се случи, може да стане животозастрашаващо.

BCC е най-често срещаният вид рак на кожата. Приблизително 4 милиона случая от него се диагностицират в САЩ всяка година.

Какви са симптомите на базoцелуларен карцином (BCC)?

Почти всички BCCs се развиват на части от тялото, често изложени на слънце. Туморите могат да се развият по лицето, ушите, раменете, шията, скалпа и ръцете. В много редки случаи туморите се развиват върху области, които не са често изложени на слънчева светлина.

BCC обикновено са безболезнени. Единственият симптом е растежа или промяната във външния вид на кожата. Има различни видове BCC. Всеки има различен външен вид:

 • Пигментиран BCC : Този тип се появява като кафява, синя или черна лезия, която често има полупрозрачна и повдигната граница.
 • Повърхностен BCC : Този тип се проявява като червеникави петна по кожата, които често са плоски и с дексвамация (люспести). Този вид нараства с времето и често има повдигнат ръб.
 • Неулцеративен BCC : Този тип се появява като подутина по кожата, която е бяла, оцветена в цвета на кожата или розова. Често е полупрозрачен, с видими съдове. Това е най-често срещаният тип BCC. Най-често се появява на шията, ушите и лицето. Може да се разкъса, да кърви и да образува сквама (люспа).
 • Morpheaform BCC : Това е най-рядко срещаният тип BCC. Обикновено прилича на белезникава лезия с бял и восъчен вид и без определена граница. Този тип карцином може да показва особено инвазивна форма на BCC, която е по-вероятно да бъде обезобразяваща.
 • Базосквамозен BCC : Този тип карцином носи черти както на BCC, така и на плоскоклетъчен карцином, друг вид рак на кожата. Той е изключително рядък, но е по-вероятно да метастазира в сравнение с други видове рак на кожата.

Какви са причините за развитие на базoцелуларен карцином (BCC)?

Ракови заболявания на кожата, включително BCC, се причиняват главно от дългосрочно излагане на слънце или ултравиолетова (UV) светлина. Тези ракови заболявания могат да бъдат причинени и от интензивно излагане на слънце, което често води до слънчево изгаряне.

В по-редки случаи други фактори могат да причинят BCC. Те включват:

 • излагане на радиация;
 • излагане на арсен;
 • усложнения от белези, инфекции, ваксинации, татуировки и изгаряния;
 • хронични възпалителни състояния на кожата.

Какви са рисковите фактори на базoцелуларен карцином (BCC)?

Има редица рискови фактори, които могат да увеличат вероятността от развитие на BCC. Някои от тези рискови фактори включват:

 • семейна история за BCC;
 • по-светла кожа, червена или руса коса или светли очи;
 • кожа с лунички или която изгаря лесно;
 • наследствени синдроми, които причиняват рак на кожата;

Има и други, негенетични фактори на риска. Те включват:

 • хората в по-напреднала възраст са с повишен риск;
 • хронично излагане на слънце;
 • силно слънчево изгаряне, особено през детството
 • живеещи на по-голяма надморска височина или слънчево място;
 • излагане на лъчева терапия;
 • излагане на арсен;
 • приемане на имуносупресиращи лекарства, особено след трансплантация.

Как се диагностицира базoцелуларен карцином (BCC)?

Първата стъпка в диагностицирането на BCC ще бъде визуална инспекция от дерматолог. Те ще прегледат кожата Ви , за да търсят кожни образувания или промяна в цвета на кожата. Те също така ще питат за Вашата медицинска история, включително фамилна анамнеза за рак на кожата. При съмнение за BCC е възможно Вашият лекар да вземе биопсия за хистологоично изследване.

Как се лекува базoцелуларен карцином (BCC)?

Лечението на базално-клетъчния карцином включва отсраняване на образуванието. Вашият лекар ще препоръча лечение в зависимост от вида на BCC, който имате, размера на лезията и местоположението на лезията. 

Възстановяване от лечението

Възстановителният период при отстраняването на BCC е кратък . Възможно е да изпитвате лека болка на мястото на операцията или ексцизията, докато се възстанови. Белезите са често срещан ефект от лечението на BCC. За да намалите появата на белези, следвайте инструкциите, които ви е дал Вашият лекар. 

Може ли базoцелуларен карцином (BCC) да причини усложнения?

Най-честото усложнение на базално-клетъчния карцином е рецидив. BCC обикновено се появяват повторно, дори и след успешно лечение. В редки случаи BCC може да се появи отново на едно и също място. Диагнозата BCC увеличава риска за развитие на други видове рак на кожата. Това включва меланом , който може да метастазира и е най-опасната за живота форма на рак на кожата.

Mоже ли да се предотврати базoцелуларен карцином (BCC)?

Избягването или намаляването на излагането на UV светлина е най-добрият начин за предотвратяване на BCC. Избягвайте пряката слънчева светлина през часовете с най-силно слънце и избягвайте използването на солариум.

Прилагайте редовно слънцезащитен крем, дори ако ще сте навън за няколко минути. Използвайте слънцезащитен крем със SPF 30 или по-висок. Можете също да носите леки дрехи и шапки, за да се предпазите от излагане на слънце. Изключение от това са бебетата. Новородените трябва да се пазят от слънцето, когато е възможно. Не прилагайте слънцезащитен крем при бебета под шест месеца.

Ранното откриване на BCC може да намали белезите, причинени от отстраняването на тумор. Посещавайте ежегодно своя дерматолог или личен лекар. Трябва също така да преглеждате сами кожата си щателно  всеки месец. Ако забележите някакви кожни промени, уговорете час с лекар.