Меланом

Какво представлява меланомът?

Меланомът е специфичен вид рак на кожата. Започва в кожни клетки, наречени меланоцити. Меланоцитите произвеждат меланин, веществото, което придава цвят на кожата Ви.Само около 1% от раковите заболявания на кожата са меланом.  Ако меланомът се диагностицира в ранните етапи, повечето пациенти отговарят добре на терапията. Ако не се диагностицира рано, лесно може да метастазира в други части на тялото.

Стадии на меланома:

Стадият ни информира каква част от кожата е засегната и дали меланомът се е разпространил в други части на тялото. Той може да се разпространи в други части на тялото чрез съседни тъкани, лимфната или кръвоносната система.

Стадий 0: Имате ненормални меланоцити, но само в най-външния слой на кожата (епидермиса). Този стадий се нарича меланом in situ.

Стадий 1
1А: Имате тумор, но по-малък от 1 милиметър (мм) без наличие на улцерация (язва).
1B: Туморът е с дебелина по-малък от 1 мм, но има улцерация. Или между 1 и 2 мм с дебелина без язва.

Стадий  2
2А: Туморът е с дебелина между 1 и 2 мм с улцерация. Или между 2 и 4 мм дебелина без язва.
2B: Туморът е между 2 и 4 mm и има улцерация. Или по-дебел от 4 милиметра без улцерация.
2С: Туморът е с дебелина над 4 мм и има улцерация.

Стадий  3
Имате тумор с всякакъв размер, който може да има улцерация.
+ Ракът е открит в поне един лимфен възел.
+ Ракови клетки са открити на повече от 2 сантиметра (см) от първичния тумор.
+ Други малки тумори са открити върху или под кожата ви в рамките на 2 см от първичния тумор.

Стадий 4
Туморът е метастазирал в по-далечни региони на тялото – мека тъкан, кости и органи.

Какви са симптомите?

Ранните признаци и симптоми на меланома са:

1. Промени в съществуваща бенка.
2. Развитие на ново образувание, което има необичаен растеж.
3. Ако клетките на меланома все още произвеждат меланин, туморите обикновено са кафеви или черни. Някои меланоми не произвеждат меланин, така че тези тумори могат да бъдат с цвета на кожата, розови или бели.

Признаци, че една бенка може да е меланом, са:
1. Неправилна форма;
2. Неравномерни граници;
3. Многоцветно или неравномерно оцветяване;
4. По-голям от 1 см;
5. Промянам във формата или цвета;
6. Наличие на сърбеж или кървене

Меланомът може да започне навсякъде по кожата ви. Най-често срещаните области обаче са:

– гърдите и гърба за мъжете;
– крака за жени;
– шия;
– лице;

Това се дължи на по-голямата експозиция на слънчева светлина на тези зони. Но меланомът може да се образува и в области, които не са изложени на пряка слънчева светлина като ходила и длани. Понякога може да не се наблюдават кожни промени, въпреки че меланомът вече е започнал да се развива.

Кои са причините за възникване на меланом?

Увреждането на ДНК в меланоцитите може да доведе до растеж “без контрол” на новите клетки на кожата. С натрупването на тези клетки се образува кожен тумор. Причините за увреждането на ДНК може да са комбинация от генетични и фактори на околната среда. Водеща причина често е  излагането на ултравиолетово (UV) лъчение. Източници на UV лъчение могат да бъдат естествената слънчева светлина, солариумите и лампите за тен.

Рискови фактори за развитие на меланом са:

1. Раса / етнос. Рискът от развитие на меланом е около 2,6 %  за хората със светли кожи и 0,1 % за тези с тъмни кожи.
2. Възраст. Рискът от меланом расте с напредване на възрастта. 
3. Анамнеза за меланом в семейството.
4. Слънчево изгаряне или прекомерно излагане на ултравиолетово лъчение. 

Как се диагностицира?

1. Физикален преглед и дерматоскопия: Първо се нуждаете от щателно изследване на кожата си. Повечето от нас имат между 10 и 45 бенки към момента, когато навършим 50-годишна възраст. Нормалната бенка обикновено има еднакъв цвят и ясна граница. Те могат да бъдат кръгли или овални и обикновено са с диаметър по-малък от един см. Добрият преглед на кожата ще включва и дерматоскопия. Дерматоскопията е неинвазивна медицинска процедура, чрез която се оглежда със специален уред повърхността на кожата и се търсят морфологични промени , които иначе са невидими с невъоръжено око. Видеодермоскопията е съвременен вариант, където с помощта на видео камера данните се проектират на видео – екран, където се анализират по – добре.

2. Кръвни изследвания. 

3. Кожна биопсия. Кожната биопсия е единственият начин за потвърждаване на диагнозата меланом. Може да бъде премахната част от лезията или целият тумор. След това тъканта се изпраща в лабораторията за изследване под микроскоп.

Хистологичният резултат ще бъде изпратен на Вашия лекар, който ще ви обясни резултатите. Ако имате диагноза меланом, важно е да се определи стадия. Това ще предостави информация за цялостната Ви перспектива и ще подпомогне лечението.

Първата част от стадирането включва установяване дебелината на тумора.

4. Биопсия на лимфните възли. Ако не се открият ракови клетки в регионалните лимфни възли, ракът вероятно не се е разпространил извън зоната, която първоначално е била тествана. Ако се открият ракови клетки, наи-вероятно ще бъдат изследвани и други лимфни възли.

5. Образни тестове: Използва се образна диагностика, за да се установи дали раковите клетки са се разпространили извън кожата в други части на тялото.

– КT (Компютърната томография) е метод от образната диагностика в медицината, при който от множество рентгенови изображения на даден обект, заснети от различни ъгли, с помощта на компютърна обработка се получава триизмерно изображение.

– ЯМР (Ядрено-магнитният резонанс) използва магнитни и радиовълни, представлява метод за изобразяване на органи и различни части на човешкото тяло.

– ПЕТ скенер. Този тест изисква инжектирането на вещество във вената, за да се открият по-лесно раковите клетки.

Какво е лечението?

Лечението зависи от стадия на меланома.

Стадий 0 включва само горния слой на кожата (епидермиса). Възможно е напълно да се отстрани засегнатата тъкан по време на биопсията. Ако това не е направено, може да се наложи повторна ексцизия (изрязване), която да обхване и част от здравата кожа. След това може да не се нуждаете от допълнително лечение.

Стадий 1 и 2

Много тънки меланоми могат да бъдат премахнати напълно по време на биопсията. Ако не, те могат да бъдат отстранени по-късно хирургически. Това включва премахване на рака заедно с граница на здрава кожа и слой тъкан под кожата.Меланомът в ранен стадий задължително изисква допълнително лечение.

Стадий 3 

Меланомът от стадий 3 се е разпространил около първичния тумор или в близките лимфни възли. Широко ексцизионната хирургия се използва за отстраняване на тумора и засегнатите лимфни възли.

Стадий 4 раковите клетки са се разпространили до отдалечени места. Кожните тумори и някои увеличени лимфни възли могат да бъдат отстранени хирургично. Можете също така да направите операция за отстраняване на метастазите на вътрешните органи. Но  хирургични възможности зависят от броя, размера и местоположението на метастазите.

Стадий 3 и 4 обикновено изискват допълнително лечение, което може да включва:

– Имунотерапевтични лекарства.

– BRAF таргетна терапия.

– C-KIT таргетна терапия.

– Лъчетерапия.

– Системна химиотерапия.

Всеки тип терапия идва със собствен набор от странични ефекти, някои от които могат да бъдат сериозни. Важно е да обсъдите това с Вашия лекар, за да направите информиран избор. 

Вашите шансове за ранна диагноза може да са по-големи, ако:

1. Редовно проверявате тялото си за нови образувания. 

2. Обърнете внимание на промени в размера, формата и цвета на съществуващите бенки, лунички и петна. 

3. Не забравяйте да проверите ходилата, междупръстието и ноктите. 

4. Правете снимки, за да отчитате по-лесно промените. 

5. Незабавно докладвайте за всякакви подозрителни образувания на Вашия лекар.

6. Препоръчително е поне веднъж в годината да провеждайте консултации при Вашия дерматолог, за да прегледа образуванията по кожата Ви.

Превенция

Въпреки че няма как да елиминарте изцяло риска от развитие на меланом, може да спазвате следните указания, за да намалите риска от развитие на меланом и други кожни ракови заболявания:

1. Избягвайте излагането на кожата си на обедното слънце.

2. Не забравяйте, че слънцето влияе върху кожата Ви дори в облачни дни и през зимата. Използвайте слънцезащитен крем. Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър на действие -SPF  най-малко 30. Повторете приложението на всеки два часа или по-често, ако се изпотявате много или влизате във вода. Правете това независимо от сезона.

3. Когато прекарвате време на открито, дръжте ръцете и краката си покрити. Носете шапка с широка периферия, за да предпазите главата, ушите и лицето си. Носете слънчеви очила, които предпазват от UVA и UVB лъчи.

4. Не използвайте солариуми или други съоражения за тен.