Еризипел (Червен вятър)

Какво е еризипел?

Еризипелът е бактериална инфекция в горния слой на кожата. Обикновено се причинява от бактерии – Streptococcus от група А. Инфекцията се характеризира с появата на зачервени петна с голям диаметър, лъскава, опъната и понякога силно болезнена кожа. Това заболяване често е придружено от други симптоми – втрисане, покачване на телесната температура до 40°С, главоболие, отпадналост и общо неразположение. Най-често еризипелът засяга лицето и подбедриците. Инфекцията обикновено може да се лекува ефективно с антибиотици.

Какви са симптомите на еризипел?

Симптомите на еризипела обикновено включват:

 • Повишена телесна температура;
 • втрисане;
 • цялостно неразположение;
 • червена, подута и болезнена област на кожата с повдигнат ръб;
 • Везикули (мехури) върху засегнатата област;
 • подути лимфни възли;

Когато еризипела засяга лицето, подутата област обикновено включва носа и бузите.

Кои са причините за развитие на еризипел?

Еризипела възниква вследствие инфектирането на кожата със стрептококи от група А. Тези бактерии обикновено живеят върху кожата и други повърхности, без да причиняват никаква вреда. Те обаче могат да навлязат в кожата Ви чрез нарушаване на нейната цялосто (одраскване, разчесване, рана и др.) и да причинят инфекция. В някои случаи може да се изолира комбинирана бактериална флора – изолират и други бактерии освен стрептококите. В тези случаи се налага приложението на няколко антибиотика, за да се постигне успешен терапевтичен резултат.

Други причини за еризипел включват:

 • улкуси (язви) по кожата;
 • хирургически разрези;
 • ухапвания от насекоми;
 • определени състояния на кожата, като атопичен дерматит;
 • Отоци на долните крайници поради здравословни проблеми, като сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност;
 • Инжекционно приложение на наркотични вещества.

Кой е изложен на риск?

Възрастните пациенти над 60 години с придружаващи заболявания са по-склонни да развият еризипел. Рискови фактори за развитие на болестта са сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност, които водят до отоци по долните крайници. Също така операции, които водят до нарушаване на лифмната система и впоследсвтие до лимфен застой.

Как се диагностицира еризипел?

Диагнозата Еризипел може да се постави при физикален преглед. Вашият дерматолог ще Ви разпита за придружаващи симптоми – висока телесна температура, втрисане, главоболие. Също така при огледа на кожата ще се потърси вероятна “входна врата” за инфекцията – разчесване, раничка или друго нарушение на цялостта на кожата. Ще Ви попита дали това е първа изява на заболяването, тъй като Ерисипелът имасклонност да рецидивира.

Как се лекува еризипел?

Повечето пациенти с еризипел могат да се лекуват в домашни условия, но по-тежките случаи изискват болнично лечение. Тъй като Еризипелът е бактериална инфекция, неговото лечение включва системни антибиотици. Вашият дерматолог може да значи също компреси, антисептици и локални антибиотици, с които да третирате засегнатата зона. При рецидивиращ Еризипел Вашият дерматолог ще Ви даде указания как да се грижите за Вашата кожа и какви медикаменти да прилагате с цел превенция.

Превенция

Ако нараните кожата си, почистете я веднага с топла сапунена вода и нанесете антибиотичен мехлем. Покрийте раната си с превръзка. Сменяйте превръзката ежедневно, докато се образува круста (коричка). Наблщдавайте раните си за промени като зачервяване, болка, подуване и изтичане на гноевиден ексудат. Това може да са признаци на инфекция. 

Следвайте предпазни мерки, ако имате отоци на долни крайници или състояние, което увеличава риска от развитие на целулит:

 • Поддържайте кожата си хидратирана, за да предотвратите изсушаване.
 • Незабавно лекувайте състояния, които причиняват нарушаване на цялостта на кожата, например като микоза на стъпалата, екзема, наранявания, ухапване от насекоми и др.
 • Често проверявайте краката си за признаци на нараняване или инфекция.