Импетиго

Какво е импетиго?

Импетигото е често срещана и заразна кожна инфекция. Бактерии като Staphylococcus aureus или Streptococcus pyogenes заразяват външния слой на кожата – епидермис. Най-често са засегнати лицето, ръцете и краката. Децата, особено тези на възраст от 2 до 5 години, са най-застрашени от заразяване.Инфекцията често започва с нарушаване цялостта на кожата – одраскване, ухапване от насекоми или екзема. Но може да се появи и на здрава кожа- първично импетиго. Ако се появи на фона на друго заболяване на кожата – вторично импетиго. Бактериите виреят предимно в горещи, влажни условия. Така че импетиго е с тенденция да има сезонен връх през лятото и е значително по-рядко срещано през зимните месеци. В географските ширини с топъл и влажен климат се среща целогодишно. 

Причини

Импетигото е инфекция, причинена от бактерии – стафилококи или стрептококи. Тези бактерии могат да навлязат в тялото ви при нарушаване цялостта на кожата от порязване, драскотина, ухапване от насекоми или обрив. Заболяването е заразно. Може да се заразите чрез близък контакт с кожата на човек с импетиго или докоснете предмети като кърпи, дрехи или чаршафи, които заразеният е използвало. 

Възрастните и децата са изложени на по-висок риск от импетиго, ако:

– живеят в топъл и влажен климат;
– имат диабет;
– подложени са на хемодиализа;
– имат компрометирана имунна система, например ХИВ;
– имат кожни заболявания като екзема, атопичен дерматит или псориазис;
– при слънчево изгаряне или други изгаряния;
– имат други инфекции като въшки, краста, херпес симплекс или варицела;
– имат ухапвания от насекоми;
– практикуват контактни спортове.

Симптоми

Първите признаци на импетиго са  “червеникави рани” по кожата. Върху еритемна основа се образуват везикули (мехури), които след разпукването си образуват жълтеникава крусти (кора).  Възможно е върху еритемна основа директно да се образуват улкуси (разязвания) покрити с жълтеникави крусти . Обривите могат да бъдат сърбящи и понякога болезнени. При оздравяването си на местата на обривите  се образуват червени постлезионни пигментации, които постепенно се заличават. Кърмачетата понякога развиват по-рядко срещан вид импетиго, с по-големи були (мехури) около зоната на памперса или в кожните гънки. 

Диагноза

Задължително посетете дерматолог ако подозирате, че имате импетиго. Обикновено диагнозата импетиго може да бъде поставена след обикновен физикален преглед и щастелна анамнеза. Ако заболяването не се повлиява от лечението, Вапият дерматолог може да вземе секрет от лезиите за микробиологично изследване. 

Лечение 

Импетигото се лекува с локални и системни антибиотици. Кой вид антибиотик ще Ви бъде изписан зависи тежестта и разпространението на заболяването. Вашият дерматолог може допълнително да предпише антисептици и антибактериални сапуни зяа изкъпване. Лечението на импетиго обикновено продължава между 7 и 14 дни. Ако имате друга основна инфекция или кожно заболяване, лечението може да отнеме и по-дълго време.