Молуски

Какво представляват молуските?

Молуските са кожна инфекция, причинена от вируса Molluscum contagiosum. Причиняват малки розови или с цвета на кожата образувания, които приличат на пъпки, обикновено са безболезнени. Продължителността на заболявянето варира за всеки човек, но образуванията могат да останат от два месеца до четири години и повече ако не бъдат лекувани. Molluscum contagiosum се разпространява чрез директен контакт с човек, който е заразен. Вирусът може да бъде по-труден за лечение, ако имате отслабена имунна система.

Какви са симптомите на заразяване с Molluscum contagiosum?

Средният инкубационен период е между две и седем седмици, но може да се удължи до 6 месеца. В началото ще забележите появата на малка група безболезнени лезии. Те обикновено са малки, лъскави и гладки на външен вид, с цвета на кожата, бели или розови, твърди и оформени като купол с вдлъбнатина в средата, изпълнена с восъчен материал. Могат да се появят навсякъде по тялото, освен по дланите и ходилата – по-често се появяват на лицето, корема, торса, ръцете и краката или вътрешната част на бедрата, гениталиите и корема.

Какви са причинителите на заразяване с Molluscum contagiosum?

Можете да се заразите с молуски ако докоснете лезиите по кожата на човек, който има тази инфекция. Децата могат да си предават вируса по време на игра. Възрастните са по-склонни да се заразят чрез сексуален контакт. Можете също да се заразите по време на контактни спортове, като борба или футбол. Вирусът може да оцелее на повърхности, които са били докоснати от човек с molluscum contagiosum. Така че е възможно да се заразите с вируса чрез боравене с кърпи, дрехи, играчки или други предмети, които са замърсени. Споделянето на спортни екипировки също може да причини предаването на този вирус. Ако имате molluscum contagiosum, бихте могли да разпространите инфекцията по цялото си тяло. Можете да прехвърлите вируса от една част на тялото си в друга, като докоснете, надраскате или нараните образуванията при бръснене.

Какви са рисковите фактори за заразяване с молуски?

Всеки може да се зарази с молуски, но някои групи хора са по-рискови от други. Тези групи включват: 

  • деца на възраст между 1 и 10 години; 
  • хора с отслабена имунна система; 
  • хора, които имат атопичен дерматит; 
  • участието в контактни спортове, като борба или футбол.

Как се диагностицират молуските?

Молуските имат характерен външен вид. Вашият лекар може да диагностицира инфекцията чрез физикален преглед. При съмнение биопсия на кожата може да потвърди диагнозата.

Как се лекуват молуските?

Най-ефективното лечение е премахване на молуските от Вашия дерматолог. Начините за премахване включват криотерапия, кюретаж, лазерна терапия и електрокоагулация.

Каква е дългосрочната перспектива за хората, заразени с молуски?

След като лезиите се премахнат, вирусът на M. contagiosum вече е отстранен от тялото ви. Когато това се случи, вие не може да разпространявате вируса към други хора или към други части на тялото Ви. Ако веднъж сте имали молуски, не сте защитени от повторно заразяване. 

Как може да се предотврати заразяване с молуски?

Най-добрият начин за предотвратяване заразяването с молуски е да се избягва контакта с кожата на друг човек, който е заразен. Ето няколко предложения, за да предотвратите разпространението на инфекцията:

  • ефективно измивайте ръцете си с топла вода и сапун.
  • избягвайте споделянето на лични вещи. Това включва кърпи, дрехи, четки за коса и др.
  • избягвайте използването на спортен спортен уред, който може да е в пряк контакт с кожата на някой друг.
  • избягвайте бръснене в областите, където и да са разположени молуските.
  • избягвайте сексуален контакт, ако имате молуски в областта на гениталиите.