Херпес зостер

Какво е херпес зостер?

Херпес зостер е вирусна инфекция, причинена от вируса на варицела-зостер – същият вирус, който причинява варицела . Дори след като инфекцията от варицела приключи, вирусът може да живее в нервната ви система години наред, преди да се активира отново като херпес зостер.  Този вид вирусна инфекция се характеризира с типичен кожен обрив – везикули (мехурчета) върху еритемна (червена) кожа, съпроводен от болка, парене и сърбеж. Много характерно за херпес зостер е, че засяга само едната страна на тялото, обикновено торса, шията или лицето. Херпес зостер рядко рецидивира, но приблизително 1 на 3 души  ще имат херпес зостер в някакъв момент от живота си.

Симптоми

Първите симптоми на херпес зостер обикновено са болка и парене в засегната зона. Едва след това се появяват еритемни зони, наподобяващи червени ивици по кожата, върху които има множество везикули. Везикулите лесно се разпукват като образуват ерозии (ранички), които подмокрят околната кожа и след това се покриват с жълтеникави крусти (корички). Ако се насложи бактериална инфекция  могат да се появят пустули (гнойни мехурчета).

 Някои хпациенти развиват и други симптоми освен типичния обрив, сърбежа и болката:

 • треска
 • втрисане
 • главоболие
 • умора
 • мускулна слабост

Редки и сериозни усложнения на херпес зостер са:

 • болка или обрив, който включва окото. Задължително е навременно започване на терапията, за да се избегне трайно увреждане на очите
 • загуба на слуха или силна болка в едното ухо , виене на свят или загуба на вкус, които могат да бъдат симптоми на синдром на Рамзи Хънт
 • бактериални инфекции, която може да усложни протизането на херпеса.

Кой е изложен на риск от развитие на херпес зостер?

Херпес зостер може да се появи при всеки пациент, който е прекарал варицела. Някои фактори обаче излагат хората на по-голям риск от развитие на херпес зостер.

Рисковите фактори включват:

 • ако сте на 60 или повече години;
 • имате заболявания, които отслабват имунната система, като ХИВ , СПИН или рак;
 • провеждали сте химиотерапия или лъчетерапия ;
 • прием на лекарства, които отслабват имунната система, като стероиди, цитастатици и др..

Херпес зостер при възрастни 

Херпес зостер е особено разпространен при възрастните хора. Възрастовата група над 60 години е най-застрашена от развитие на херпес зостер, тъй като имунната система на възрастните хора е по-вероятно да бъде отслабена.

Възрастните хора с херпес зостер са по-склонни да развият усложнения от заболяването, включително по-обширни обриви, наслагването на бактериални инфекции и др. Изключително важно е при тях терапията да започне възможно най-скоро след появата на първите симптоми.

Попитайте Вашия лекар дали сте подходящ за лечение с антивирусни лекарства, които могат да намалят продължителността и интензивността на вируса. Вашият лекар може също да предпише обезболяващи, ако е необходимо.

Диагностика

Повечето случаи на херпес зостер могат да бъдат диагностицирани при физикален преглед на обрива. Вашият дерматолог също ще зададе въпроси относно вашата медицинска история – други заболявания, прием на медикаменти, изследвания.

Лечение

Според тежестта на заболяването Вашият дерматолог ще предпише лекарства за системно (в повечето случаи – перорално, но при по-тежките случаи – венозно) и локално приложение. Лекарствата за системно приложение включват: противовирусни лекарста (acyclovir, valacyclovir, famciclovir), антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, витамини и при нужда по-силни болкоуспокояващи медикаменти. Дерматологът Ви ще даде и указания как да третирате засегнатата зона от кожата локално.