Микоза на ингвиналните гънки (Tinea cruris)

Какво представлява микозата на ингвиналните гънки?

Микозата на ингвиналните гънки е гъбична инфекция на кожата. Принадлежи към група гъбични кожни инфекции, наречени tinea. Този вид гъбички живеят по кожата, както и върху косата и ноктите. Обикновено са безобидни, но при влажна и топла среда започват да се разможават и могат да причинят инфекция на кожата. Ето защо обривът се развива най-често в ингвинални гънки, подмишници, субмамарно, интерглутеално. Инфекцията причинява обрив, който е съпроводен със сърбеж и парене. Засегнатите области могат да бъдат еритемни (червени) и с десквамация (люспести). Лечението бързо ограничава симптомите и предпазва разпространението на инфекцията. 

Какви са симптомите на микозата на ингвиналните гънки?

  • еритем (зачервяване);
  • постоянен сърбеж;
  • парене
  • десквамация (лющене), лющене;
  • обрив, който се влошава при спортуване;
  • промени в цвета на кожата;

Освен ингвиналните гънки, този вид микоза може да засегне подмишници, субмамарна област, интерглутеална област. Инфекцията може да се разпространи и към други области.

Какво причинява микозата на ингвиналните гънки?

Този вид микоза се причинява от група гъбички, наречени дерматофити. Дерматофитите са нормални обитатели на повърхността на кожата, но прекомерното потене и носенето на тесни дрехи от изкуствена материя могат да доведат до размножаване им. Свръхрастежът на дерматофити води до инфекция на кожата с типичен обрив и сърбеж. Пациентите с наднормено тегло са по-склонни да развият този вид инфекция. Като превантивна мярка е важно ежедневното измиване със сапун и вода в областта на ингвиналните гънки, подмишниците и субмамарна област. Инфекцията също може да бъде провокирана от продължително излагане на влага и триене от дрехите.

Как се диагностицира ингвинална микоза?

Ако вашият лекар подозира, че имате микоза, той ще прегледа кожата Ви и може да направи някои тестове, за да изключи други кожни състояния, които не са причинени от гъбички, като контактен дерматит или псориазис. Много често кожният преглед е достатъчен за поставяне на диагноза.

Как се лекува микоза на ингвиналните гънки?

Фунгицидните лекарства за локално приложение обикновено са достатъчни за лечение на инфекцията. Лекарството може да бъде под формата на прах, унгвент или крем. Прилага се директно върху засегнатите участъци от кожата. Ако микозата на тялото е е обхванала голяма част от кожата Ви, протича тежко или не реагира на локална терапия, Вашият лекар може да Ви предпише антимикотици за перорално приложение.

Измивайте добре засегнатата област със сапун и вода. Изсушавайте добре засегнатата зона след изкъпване и упражнения. Сменяйте дрехите и бельото си всеки ден. Носете свободни дрехи от памук.

Как може да се предотвратите инфекцията?

Добрата хигиена е най-добрата защита срещу инфекцията. Също така е важно да поддържате кожата си чиста и суха, особено в зоната на слабините, подмишници и субмамарно. Измивайте редовно зоната със сапун и изсушете добре мястото след изкъпане. Избягвайте плътно прилепнали дрехи. Също така е полезно да се носите свободно облекло, особено в горещо или влажно време. Свободното, памучно облекло може да предотврати изпотяването и развитието на топла и влажна среда, в която виреят гъбичките.