Микоза на тялото (Tinea corporis)

Какво представлява микоза на тялото?

Микозата на тялото е кожна инфекция, причинена от дерматофити. При дерматофития на тялото обривите се появяват по кожните участъци с изключение на скалпа, слабините, дланите  и ходилата. Състоянието е често срещано и силно заразно, но не и сериозно. 

Какво причинява микоза на тялото?

Видовете дерматофити, които са най-чести причинители на кожни инфекции, са следните: Trichophyton rubrum, Trichophyphyton verrucosum, Microsporum canis, Microsporum gipseum.

Симптоми 

Симптомите на микоза на тялото обикновено започват около 4 до 10 дни след контакт с гъбичките.Типичният обрив има пръстеновидна или кръгла форма с ръбове, които са леко надигнати. Кожата по средата на тези пръстеновидни обриви изглежда здрава. Обикновено обривите са сърбящи. Възможно е да се разпространят в хода на инфекцията.

При по-тежко протичане е възможно по кожата да развият везикули (мехурчета) и пустули (бели мехурчета).

Как се разпространява микозата на тялото?

Инфекцията може да се разпространи по много преки и косвени начини, включително:

 • Човек на човек: Това се случва чрез директен контакт с кожата на човек, заразен с микоза.
 • Домашен любимец / животно – човек: Това се случва, когато имате директен контакт със заразен домашен любимец. Както кучетата, така и котките могат да разпространят инфекцията върху хората. Породи коне, зайци, кози и прасета също могат да разпространяват трихофития при хората.
 • Неодушевен предмет – човек: Възможно е заразяване чрез  контакт с предмети на заразено лице – спално бельо, дрехи и т.н.

Кой е изложен на риск от инфекция с дерматофития?

Децата са по-предразположени към микотична инфекция на тялото в сравнение с възрастните. Въпреки това, почти всеки има известен риск от заразяване. 

Фактори, които могат да повишат риска от заразяване:

 • пребиваване във топли и влажни райони;
 • прекомерно потене;
 • участие в контактни спортове;
 • носене на тесни дрехи;
 • слаба имунна система;
 • споделяне на дрехи, спално бельо или хавлии.

Как се диагностицира микозата на тялото?

Ако вашият лекар подозира, че имате микоза, той ще прегледа кожата Ви и може да направи някои тестове, за да изключи други кожни състояния, които не са причинени от гъбички, като атопичен дерматит или псориазис. Много често кожният преглед е достатъчен за поставяне на диагноза.

Как се лекува микоза на тялото?

Фунгицидните лекарства за локално приложение обикновено са достатъчни за лечение на инфекцията. Лекарството може да бъде под формата на прах, унгвент или крем. Прилага се директно върху засегнатите участъци от кожата. Ако микозата на тялото е е обхванала голяма част от кожата Ви, протича тежко или не реагира на локална терапия, Вашият лекар може да Ви предпише антимикотици за перорално приложение.

Потенциални усложнения при инфекция с дерматофити:

Инфекцията не е сериозна и рядко, се разпространява подкожно. Въпреки това, пациентите с отслабена имунна система, като хора със СПИН, може да са по-резистентни на предписаното лечение. Както при други видове кожни инфекции и състояния, сърбежът, иритиранат кожа с нарушена цялост може да доведе до вторични бактериални инфекции, която може да налага допълнително лечение с антибиотици.

Как можете да предотвратите инфекцията?

Микозата на тялото може да се предотврати, като се избегне контакт с някой, който е заразен. Това включва както косвен, така и директен контакт с това лице. Вземете следните предпазни мерки: 

 • Избягвайте да споделяте кърпи, шапки, четки за коса и дрехи с някой, който е заразен. 
 • Потърсете консултация с ветеринар ако подозирате, че Вашият домашен любимец има дерматофитна инфекция.
 • Ако имате микоза на тялото, не забравяйте да поддържате добра лична хигиена и избягвайте разчесването на засегнатите участъци от кожата си.