Микозa на скалпа (Tinea capitis)

Какво представлява микозата на скалпа?

Микозата на скалпа е гъбична инфекция. Наричана още Tinea capitis, тази инфекция засяга скалпа и косата, причинявайки малки петна от сърбяща кожа с десквамация (люспи) и загуба на коса.Трихофитията е силно заразна инфекция, която обикновено се разпространява чрез контакт между хора или чрез споделяне на гребени, кърпи, шапки или възглавници. В момента трихофития е често срещан при деца, но може да се зарази човек на всяка възраст.

Причини

Гъбички, наречени дерматофити, причиняват трихофития на скалпа. Най-чести причинители на заболяването са следните видове: Microsporum canis, Microsporum audoninsi, Trichophyton verrucosum, Trichophyton tonsurans, Trichophyton schoenleini.

Дерматофитите предпочитат топла и влажна среда. Трихофитията се разпространява лесно, особено сред децата. Предаването на инфекцията става чрез директен контакт със заразен човек. При използване на гребени, спално бельо или други предмети, които са били използвани от заразено лице. Домашни любимци, като котки и кучета, също могат да разпространят трихофития. Селскостопанските животни като кози, крави, коне и прасета също могат да бъдат носители. Тези животни обаче може да не показват никакви признаци на инфекция.

Симптоми

Най-честият симптом на трихофития е сърбящи петна по скалпа със загуба на коса. По кожата се наблюдава еритем и десквамация. Без лечение тези петна се уголемяват и разпространяват. В по-тежки случаи могат да се развият флуктуиращи подутини, от които се наблюдава изтичане на гноевиден ексудат. Те могат да доведат до трайно оплешивяване и белези.

Как се диагностицира?

Вашият дерматолог ще извърши физикален преглед на скалпа, също така може да използва специална светлина, наречена лампа на Wood, за да освети скалпа и да потърси признаци на инфекция с трихофити. Вашият лекар може също да вземе проба от кожата или косата, за да потвърди диагнозата. След това пробата се изпраща в лаборатория, за да се определи наличието на гъбички. 

Лечение

Ако се докаже трихофития на скалпа Вашият дерматолог ще предпише локална и перорална антимикотична терапия. След 4 или 6 седмици лекарят може да поиска повторно изследване, за да проконтролира лечението. 

Домашни любимци и други членове на семейството трябва да бъдат прегледани и лекувани, ако е необходимо. Това ще помогне да се предотврати повторната инфекция. Не споделяйте кърпи, гребени, шапки или други лични вещи с други членове на семейството. 

Превенция

Дерматофитите, които причиняват трихофития, са често срещани и заразни. Това затруднява превенцията. Тъй като децата са особено податливи, кажете на децата си за рисковете от споделяне на четки за коса и други лични вещи. Редовното измиване с шампоан, измиване на ръцете и други нормални хигиенни процедури могат да помогнат за предотвратяване разпространението на инфекцията.