Разноцветен лишей (Pityriasis versicolor)

Какво е разноцветен лишей (tinea versicolor)?

Malassezia е вид гъбичка, намираща се на повърхността на кожата. Обикновено не причинява здравословни проблеми. Всъщност много от микробиотите (или микроскопични организми), включително дрождите като Маласеция, живеят в по кожата Ви, за да ви помогнат да се предпазите от инфекции и други патогени, които могат да причинят заболяване. Те живеят успоредно с клетките на вашата кожа в симбиотични отношения. Понякога обаче тази гъбички може да нарастнат безконтролно и да повлияят на естествения цвят или пигментация на кожата Ви. Когато това се случи, се образуват петна по кожата, които са по-светли или по-тъмни от околната кожа. Това заболяване е известно като tinea versicolor или pityriasis versicolor.

От какво се причинява tinea versicolor?

Tinea versicolor се причинява от безконтролното развитие на Malassezia. По-често се среща при възрастни. Някои фактори могат да провокират растежа на тези дрождевидни гъбички върху кожата, включително:

  • горещо и влажно време;
  • прекомерно изпотяване;
  • мазна кожа;
  • отслабена имунна система;
  • хормонални промени.

Какви са симптомите на tinea versicolor?

Безцветените “петна” по кожата са най-забележимият симптом на tinea versicolor и тези петна обикновено се появяват по ръцете, гърдите, шията или гърба. Тези “петна” могат да бъдат:по-светли (по-често срещани) или по-тъмни от околната кожа-розови, червени, с цвета на кожата или кафяви.

Кои са рисковите фактори за развитие на tinea versicolor?

Различните екологични и биологични фактори могат да ви изложат на по-висок риск за това състояние, включително:

  • семейна история за tinea versicolor;
  • прекомерно изпотяване;
  • влажен, топъл климат;
  • слаба имунна система;

Как се диагностицира tinea versicolor?

Разноцветният лишей може да бъде установен от дерматолог при стандартен физикален преглед. Ако не е сигурен в диагнозата може да вземе проба от кожата под формата на остъргване на малко количество клетки от повърхностния слой на кожата. Клетките се разглеждат под микроскоп, за да се види дали съдържат дрожди, които причиняват това заболяване.Вашият лекар може също да използва лампата на Wood, за да прегледа кожата ви. Този специален уред, който използва ултравиолетова светлина. Ако имате дрожди, засегнатата кожа ще изглежда жълта или зелена под светлината.

Как се лекува tinea versicolor?

Ако заболяването не е засегнало голяма площ от кожата Ви могат да бъдат назначени само локални препарати за третиране като Клотримазол или миконазол. Ако заболяването е разпространено в по-голяма степен Вашият лекар може да назначи е перорални медикаменти като: Флуконазол; итраконазол; кетоконазол

Колко време ще отнеме на кожата да възвърне нормалния си цвят?

Въпреки елиминиране на инфекцията, кожата Ви може да остане обезцветена в продължение на няколко седмици или месеци след лечението. Разноцветният лишей може отново да се появи след излекуване. Вашият лекар ще прецени нуждата от предписване на по-дългосрочна терапия.

Как може да се предотврати tinea versicolor?

Може да бъде трудно да се предотврати повторението на това заболяване. Ако сте били диагностицирани с tinea versicolor и успешно сте го лекували, има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите бъдещи инфекции, които включват използването на специални измивни средства или избягването на прекомерно потене, топли и влажни места, както и продължително излагане на слънчева светлина.