Мазна кожа

Какво представлява мазната кожа?

           Производството на себум играе важна роля за хидратацията на кожата чрез производството на глицерол, който е необходим за цялостна бариера на кожата. В допълнение, себумът доставя липиди на повърхността на епидермиса, които могат да помогнат за предотвратяване на трансепидермалната загуба на вода. 
Излишната продукция на себум води до мазна кожа и в много случаи допринася за акне. Мазната кожа е често срещано оплакване, особено в юношеската възрастова група. Пациентите с умерена до тежка мазна кожа се оплакват, че трябва да мият лицето си няколко пъти на ден, кожата изглежда лъскава няколко часа след измиване, невъзможност да се намери слънцезащитен крем, който да не влошава усещането за омазняване на кожата. Тези характеристики на мазната кожа са притеснителни както за жените, така и за мъжете и се възприемат като сериозен козметичен проблем.

Симптоми:

           Клинично, мазната кожа се представя като липидно натоварени секрети, което води до блестящ вид предимно в областта на Т-зоната (челото, носа и брадичката). Мастните жлези стават големи, водещи до състояние, известно като хиперплазия на мастните жлези  в Т-зоната на лицето. В допълнение, много пациенти с мазна кожа се оплакват от разширени пори.

Фактори, предразполагащи към мазна кожа:

            Ретиноидите, хормоните и растежните фактори влияят на активността и диференциацията на мастните жлези. Смята се, че андрогените играят роля в този процес, защото секрецията на себум се увеличава, когато започва пубертета. Акнето се проявява непосредствено преди менструалния цикъл на жената и е доказано, че менструацията е придружена от дилатация на пилосебацейните канали, достигащи максимума си по време на овулацията и проявявайки максимално количество секреция на себум. 

СТРЕС И СЕБУМНА ПРОИЗВОДСТВО
           Стресът е свързан с увеличаване на количеството свободни мастни киселини върху кожата. Кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH), известен също като хормон на стреса, е открит в мастните жлези, както и неговият рецептор CRH-R. CRH директно индуцира липиден синтез и подобрява превръщането на DHEAS в тестостерон в себоцитите. Смята се, че играе важна роля във връзката между стреса и производството на себум. Мастните жлези също притежава рецептори за вещество Р, което е невромедиатор, освободен в отговор на стрес. Вещество P стимулира секрецията на мазнини.

СЕБУМ И ГЕНЕТИКА
           Интересно е, че производството на себум също се влияе от генетични фактори.
Предполага се, че развитието на акне се медиира от генетични фактори и само се моделира от фактори на околната среда. Екскрецията на себум е под генетичен контрол, но факторите на околната среда играят роля в развитието на акне. Счита се, че преобладаването на алел на гена за цитохром P450 влияе на хиперсебореята. Мутация на цитохром P450 може да доведе до ускорено разграждане на естествените ретиноиди, което би могло да доведе до нарушено съзряване на мастните жлези и секреция, водеща до мазна кожа.

Лечение:

  1. Локални средства

           Въпреки че за много продукти  се твърди, че инхибират производството на себум, много малко са доказани, че работят. Повечето продукти за контрол на себума на пазара съдържат талк и други абсорбиращи себума компоненти, които маскират или абсорбират, а не функционират като инхибитори на производството на себум. Кетоконазол и спиронолактон показват подобни ефекти.
 Прогестеронът е показал краткотраен ефект (2-3 месеца), когато се прилага локално при жени. Въпреки това, той не намалява нивата на екскреция на себум при мъжете. За целта са използвани кортикостероиди, еритромицин-цинков комплекс, елубиол (дихлорофенил имидазолдиоксолан), а напоследък  и екстракт от палмето, сусам и арганово масло.

2.  Системни агенти

            Най-силният фармакологичен инхибитор на секрецията на себум е ретиноидният изотретиноин. Отделяне на себум може да бъде намалено с 90% още 2 седмици след започване на лечението с изотретиноин. Точният му механизъм на действие все още не е напълно описан или разбран, но хистологично той намалява размера на мастните жлези, а себоцитите губят характерното си натрупване на липиди.

Подходящи процедури:

  1. Пилинг за регулиране на себумната секреция, намаляване на възпалителните лезии, свиване на порите и предотвратяване образуването на пигментации.
  2. Кожно реструктуриране за регулиране на себумната секреция, намаляване на възпалителните лезии, свиване на порите и предотвратяване образуването на пигментации.
  3. Hydropeel за почистване на отворените комедони (черни точки), регулиране на себумната секреция и свиване на порите.
  4. Мезотерапия за регулиране на себумната секреция,  намаляване на възпалителните лезии и премахване на еритема (зачервяването) и пигментациите.
  5. CO2 лазерен пилинг за премахване на белезите и пигментациите.