Нетолерантна кожа

Какво представлява нетолерантната кожа?

Понякога при нанасяне определени продукти за грижа за кожата пациентите изпитват парене, щипане или сърбеж.Възможно е кожата да се зачерви и дори да се появи обрив. Счита се, че тези пациенти имат хиперреактивна или нетолерантна кожа.

Нетолерантната кожа е сравнително често срещано състояние по целия свят. В британско проучване 57% от жените и 31,4% от мъжете са съобщили, че са имали нежелана реакция към личен продукт за грижа за кожата на някакъв етап. 23% от жените и 13.8% от мъжете са имали подобен проблем през последните 12 месеца. 

Съставките, за които е известно, че причиняват непоносимост при хора с нетолерантни кожи:

 • Алкохоли
 • Авобензон (Парсол) 
 • Азелаинова киселина 
 • Бензоена киселина 
 • Капсаицин 
 • Евкалиптово масло 
 • Парфюми
 • Гликолова киселина
 • Млечна киселина
 • Ментол
 • Салицилова киселина
 • Витамин С

Нови съставки се разработват всеки ден, така че е невъзможно да се изготви пълен и изчерпателен списък. Пациентите с установена нетолерантна кожа е препоръчително да си изготвят списък със съставките на козметиката, която е причинила парене или сърбеж . Дерматологът може да помогне пациентът да идентифицира отговорните съставки, които трябва да се избягват в бъдеще. Като общо правило, продуктите с ниско рН като например киселини (например – гликолова, салицилова, млечна) могат да причинят симптоми на парене и горене доста по-често отколкото продукти с високо рН. Витамин С е формулиран с ниско рН за повишаване на абсорбцията, така че някои форми могат да причинят подобни симптоми. В допълнение, алкохолите, които често се срещат в тонери и стягащи вещества, също не се препоръчват при хиперреактивни кожи.

Как да предотвратим симптомите на хиперреактивна кожа?

На този етап идентифицирането и избягването на агенти, които причиняват парене, е най-разумният подход. Пациентите трябва да бъдат инструктирани да водят списък на съставките, които причиняват парене и да избягват средства, които съдържат такива компоненти. Това включва шампоани, балсами и продукти за бръснене, както и продукти за грижа за кожата. Вероятно подобряването на кожната бариера ще намали честота на симптомите на нетолерантната кожа. Противовъзпалителни продукти като антиоксиданти, алое вера и лайка могат да помогнат за намаляване на възпалението. Важно е да се запомни, че усещания като пощипване и леко парене, без да са придружени от възпалителна реакция, не винаги са опасни и вредни за кожата. Всъщност химичните средства за пилинг, гликоловата киселина и млечната киселина причиняват подобни усещания в много хора поради ниското им рН. Тези агенти са показали, че са много полезни за повишаване хидратацията на кожата и за подобряване на външния вид на фотоувредена кожа, така че могат да бъдат прилагани безпроблемно ако не са придружени от възпаление на кожата и под лекарски контрол.

Подходящи процедури:

 1. Козметични терапии за чувствителна кожа.
 2. Мезотерапия за хидратация и регенерация на кожата.