Болести на външните полови органи

Невенеричски болести на външните полови органи (Баланити и Вулвовагинити):

  • Баланит е възпаление на главичката на пениса (glans penis). В случаите, когато възпалението обхваща и препуциума се нарича баланопостит. Причините са възпалението на главичката могат да бъдат от различно естество, като дразнене от различни вещества (обикновено съставки от шампоани, сапуни, душ-гелове и др.), физически травми, както и от заразяване с широк спектър от патогени като бактерии, вируси, гъбички. Това определя и специфичния начин на лечението му. Причина за развитието на баланит при необрязани мъже може да бъде нередовното спазване на лична хигиена на половия член. Прекомерното му миене със сапун и други миещи средства също водят до възникване на възпалителна реакция. Баланитът често е съпровождащо състояние при мъже болни от диабет, особено в случаите, когато нивото на кръвната захар е високо или не се поддържа. Баланитът клинически се демонстрира с оток и зачервяване в областта на главичката на пениса, ерозия, гноен ексудат, парене и сърбеж. По главата на пениса се появяват малки червени точици, а под препуциума се събира смегма.
  • Вулвовагинитът е възпалителен процес, който се развива в областта на външните полови органи – вулва и вагина. Най-честите причинители на инфекции в гениталната област са бактерии, вируси и гъбички. Други причини за възникване на вулвовагинит: Травматични (физични травми), Алергични – контакт с медикаменти (антисептични разтвори, използвани с профилактична цел, контрацептиви и др.), козметични средства (сапуни, детергенти) бельо от синтетични тъкани (особено ново и неизпрано), химически вещества (професионален или битов контакт), дамски превръзки, презервативи и др. Вулвовагинит може да възникне и при неконтролиран прием на антибиотици, защото те могат да убият лактобактериите във влагалището, които защитават от болестотворните бактерии.Всяко едно заболяване, което причинява спад в имунитета, може да причини вулвовагинит. Децата са особено податливи на това заболяване, защото то може да възникне на фона на прекарани инфекции. При жените предразполагащи фактори за възникване на заболяването са бременност, захарен даибет, прием на кортикостероиди и др.Острият вулвовагинит започва с появата на оток по външните полови органи, болка и сърбежи в тази област.
  • Хроничните баланити и вулвовагинити продължават седмици, месеци или години. При тях субективните усещания са изразени по-слабо, но процесът е упорит и склонен към рецидиви. Полулигавицата може да стане суха, лъскава и да се залющи, възможно е появата на фисури. Хроничните баланити и вулвовагинити налагат продължително лечение.