Лазерно премахване на кожни образувания

Какво представлява CO2 лазерът?

             Този лазер има спектрално излъчване в средата на невидимата, инфрачервената част от спектъра с дължина на вълната от 10.600 nm. При CO2 – газовия лазер за активна среда се използва въглероден двуокис. Възбуждането на лазерната среда се постига с електрически ток с високо напрежение. CO2 – лазерната система е уникална с това, че е в състояние да предава лазерна енергия чрез гъвкава система от оптични влакна. Обикновено съчленени звена насочват лазерната енергия от лазерния генератор към мястото на манипулацията чрез система от кухи, твърди тръби с огледала на всяка връзка. Лазерната енергия се прилага фокусирано с висока плътност на мощността във фокусната точка и може да предизвика промени в тъканите, еквивалентни на разрез с хирургически скалпел. И обратното, ако при непроменена мощност лъчът бъде разфокусиран от лекаря чрез отдалечаване на ръкохватката от тъканта, повърхността на въздействието се увеличава и мощността се разпределя върху по-голяма площ в резултат на което мощността върху единица площ намалява, ефектът от което е, че се коагулира или изпарява само повърхностен слой от живата тъкан.

 

Терапевтични индикации на СО2 лазер

CO2 – лазерът  ефективно премахва доброкачествени кожни образования. Той излъчва светлина с дължина на вълната 10 600 ηm, която се поглъща от водата в кожата. Високо-интензивният лъч може да се фокусира в много малка зона, което осигурява прецизно премахване на доброкачествените изменения с различен размер. Околната здрава кожа не се засяга, като се намалява възможността за образуване на постоперативни белези.

Кои кожни промени могат да се третират с CO2 лазер?

 • премахване на епидермални лезии: себорейни веруки, фиброми, соларни кератози, вирусни брадавици, епидермални невуси;
 • може да се използва при премахване на кожни тумори: суперфициален базоцелуларен карцином, доброкачествени пигментни невуси, болест на Бауен
 • премахване на дермални образувания: сирингоми, хидраденоми, мастни хиперплазии, ксантелазми, неврофиброми, трихоепителиоми, себацейни аденоми;
 • лечение на ринофима и белези от акне, травми и операции.
 • Той е „златен стандарт” в борбата със възрастовите изменения на кожата.

 

Какви са предимствата на CO2 лазера?

 • намалено или липсващо кървене;
 • улеснена анестезия;
 • намалено увреждане на съседните тъкани;
 • минимален постоперативен оток;
 • намалено времетраене на операциите;
 • понижен риск от образуване на белези;
 • намален риск от инфектиране на раната;
 • по-бързо заздравяване и безпроблемен постоперативен период и др.

Кои са доброкачествени образования на кожата?

Най-често срещаните от тях са:

 1. Фиброми

  Често срещани доброкачествени образования на кожата, разположени на краче, стеснени в основата си. Те с гладка или неравна повърхност и с цвета на кожата. Обикновено са множествени с големина 2 – 3 мм или единични със сферична форма и мека консистенция. Фибромите се разполагат в области подложени на механично триене и хронично дразнене от дрехи или накити. Такива области са клепачите, страничните части на шията, подмишниците, под гърдите (особено при по – пълните жени), слабинните гънки и др. Срещат се много често при пациенти на средна възраст, по –чести са при жените. Могат да се появят по време на бременност и често могат да се съчетаят с множествени себорейни брадавици.

 1. Себорейни брадавици

  Доброкачествени новообразувания на кожата обикновено пигментирани, които се срещат най-често след 35 годишна възраст.Представляват малки окръглени, жълтеникави до черни петна с неравна повърхност. Често са ронливи и с размери от 1 – 2 см. Може да са единични или множествени като се локализират в т. н. себорейни области – глава, чело, гърди, гръб и др.

 1. Кожен рог

  Това са лезии, които възникват върху почти непроменена кожа, имат конична форма и изразена хиперкератоза на върха. Най – често са локализирани по откритите части на тялото- горната половина на лицето и ушната мида.

 1. Ксантелазми

  Представляват жълтеникави плаки, симетрично разположени във близост до вътрешните ъгли на клепачите (по – често на горните).След появата си, те се увеличават по размер като показват тенденция към сливане. Тези образувания по принцип не засягат функционирането на клепачите като често рецидивират след лечение. Наличието на ксантилазми налага изследването на липидите, с цел изключването на хиперлипидемия.