Кожна биопсия

Кожната биопсия е процедура, при която дерматологът изрязва и отстранява малка проба кожа, за да бъде тествана. Тази проба може да помогне на вашия лекар да диагностицира заболявания като рак на кожата, хронични кожни заболявания и други.

Има няколко вида кожна биопсии:

  • Шейв биопсия: Лекарят взема тънък слой от горната част на лезията.
  • Пънч биопсия: Лекарят използва инструмент, наречен пънч, за да вземе проба от всички слоеве на лезията.
  • Ексцизионна биопсия: Лекарят използва скалпел, за да премахне цялата лезия. Този метод се използва за по-малки лезии.
  • Инцизионна биопсия: Лекарят използва скалпел, за да отстрани малка проба от голяма лезия.

Как се прави биопсия на кожата?

Лекарят първо ще почисти мястото на биопсията и след това ще го обезболи като използва анестетик – обезболяваща инжекция. След това от кожата се взема проба като се използва една от горните процедури. 

Какво да очакваме след кожната биопсия?

След като се направи биопсията на кожата, може да имате болезненост около мястото  за няколко дни.  Ако сте имали шевове след процедурата, поддържайте зоната възможно най-чиста и суха. Вашият лекар ще Ви каже кога шевовете трябва да бъдат отстранени (обикновено в рамките на една седмица). Трябва да очаквате малък белег от биопсията.

Какво се прави с взетата проба от кожата?

Тъканта се обработва и патолог изследва пробата под микроскоп, за да определи дали има някакво заболяване. Обикновено резултатите се връщат в рамките на една до две седмици.

Кога трябва да се обадя на лекаря след кожна биопсия?

Обадете се на Вашия лекар, ако имате кървене, което не може да бъде спряно чрез натиск или признаци на инфекция, като зачервяване, топлина, гной или червени ивици. Също така се обадете, ако имате някакви въпроси или притеснения след биопсия.